Óvodai járványszünet

2022.01.25. 19:17

Előbb a nevelést, majd a plüssmackót fújták le az oviban

Két napra bezárták a Somogyjádi Mikrotérségi Mesevár Óvodát és Mini Bölcsődét, mert több dolgozó koronavírustesztje is pozitív lett. Babócsán is nagyon sokan fertőződtek meg az elmúlt napokban, az óvodába járó gyerekek nagy része beteg. A járvány a megyeszékhely óvodáit sem kerülte el.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Az ajtót, a kilincseket, a fa- és a műanyag játékokat, de még a plüssmackót is lefertőtlenítették hétfőn délelőtt a somogyjádi óvodában. A munkát azok a dolgozók végezték el, akiket most elkerült a koronavírus-fertőzés. Az intézményben négy óvodapedagógus és két dajka kapta el a vírust, ezért döntöttek úgy, hogy egyelőre két napra bezárják az intézményt. 

Lőrinczné Kiss Ilona polgármester elmondta, a dolgozók saját magukat tesztelték, a hivatalos mintavételnek legkésőbb kedden délutánra lesz eredménye. – Ezután tudjuk tájékoztatni a szülőket, hogy a hét második felében is zárva marad-e az intézmény, vagy újra járhatnak óvodába a gyerekek – hangsúlyozta a polgármester. A bezárás 65 somogyjádi, alsóbogáti, eddei és várdai gyereket érint. 

A mezőcsokonyai Mesevár Óvoda és Mini Bölcsődében két óvónő betegedet meg. Egyikük már igazolt fertőzött, a másik pedagógus még vár a hatósági eredményre. Forrainé Pandur Rita intézményvezető elmondta, egy csoport került karanténba az elmúlt héten, a 22 gyerek azonban keddtől már újra járhat óvodába. 

A szentgáloskéri óvodából is többen hiányoznak. Esküdt­né Varga Andrea óvónő megkeresésünkre elmondta, nem tudnak koronavírusos betegekről, a hiányzók felső légúti megbetegedés miatt maradtak otthon. 

Dél-Somogyban is több gyermek és felnőtt kapta el a koronavírus-fertőzést. Ungváriné Kun Eszter a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője kiemelte, a hozzájuk tartozó 13 intézmény közül 12-ből csak néhányan hiányoznak, a babócsai óvodában azonban felütötte a fejét a járvány. – Berobbant a vírus a településen, nagyon sok gyerek és felnőtt fertőződött meg, az 57 óvodás jelentős része megbetegedett – hangsúlyozta Ungváriné Kun Eszter

A kaposvári óvodákban 41 igazolt fertőzött van, 242 gyerek pedig karanténba került. A betegek száma az elmúlt héthez képest megduplázódott. 

 

Néhány csöppség már be van oltva 

Farkasné Papp Ágnes, a Lorántffy református óvoda és iskola igazgatója elmondta, a koronavírus-fertőzés az elmúlt hetekben érte el az óvodát. Az egyik pedagógus tesztje lett pozitív, majd egyre többen betegedtek meg. Ezután elrendelték a karantént. Az óvoda egy hétig volt zárva, a múlt héttől fokozatosan tértek vissza a gyerekek és a dolgozók. Hétfőre majdnem teljes volt a létszám az óvodában, a 108 gyermek közül valamivel több mint tízen hiányoztak. Az igazgató szerint az ötéves gyerekek közül néhányan már megkapták a védőoltást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában