Fejlődés

2022.01.26. 08:00

Félmilliárd forintból csinosíthatják a Balaton környékét

Sonline

Több mint 510 millió forint értékben valósulhatnak meg fejlesztések Somogyban a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) által a településfejlesztési beruházások támogatására kiírt pályázatoknak köszönhetően – mondta el dr. Szajcz Adrián a szervezet rendkívüli online ülését követően. 


A Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke röviden ismertette a tanács döntését: az elmúlt évekhez hasonlóan lehetőségük volt a Balaton közeli és balatoni településeknek pályázatot benyújtani a BFT forrásaira. A legutóbbi, pénteki döntés értelmében húsz pályázatot támogatásra érdemesnek találtak, így több mint 271 millió forinttal járulnak hozzá a régió fejlődéséhez. A beruházásokhoz szükséges többi költséget önerőből kell viselnie minden pályázónak. 
 

– Különböző célterületeket jelölt meg a BFT a pályázat kiírásakor, ezeknek kellett megfelelni – hívta fel a figyelmet dr. Szajcz Adrián. – Az egyik szegmens szorosan kapcsolódik a tanács kiemelt céljaihoz, napjaink egyik legégetőbb problémájához, a klímaváltozáshoz, melynek környezeti hatásait mérséklő önkormányzati közterületi fejlesztések is támogatáshoz jutottak. Emellett környezettudatos, közterület karbantartását szolgáló elektromos eszközök, járművek beszerzésére is lehetőség nyílt. A tizenegy nyertes település ezek alapján több mint 408,6 millió forintos beruházást valósíthat meg közel 195,5 milliós BFT-támogatással. A „Helyi értékeket bemutató és/vagy közösségfejlesztést célzó közterületi fejlesztések” célterületkeretéből kilenc nyertes pályázó jutott közel 76 milliós támogatáshoz. Közösségi tér fejlesztése, játszótéri játékok telepítése, szabadidő- és játszópark kialakítása, valamint szabadtéri színpad felújítása is szerepelt az igények között, így összesen 102,5 milliós beruházás valósulhat meg. 


Dr. Szajcz Adrián szerint ez a húsz pályázat félmilliárd forintos összértékben jelentősen hozzájárul a Balaton-régió fejlődéséhez, vonzerejének növeléséhez, az eszközbeszerzések pedig megkönnyítik az önkormányzatok mindennapi munkáját. Gratulálok valamennyi nyertesnek! – tette hozzá az alelnök. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában