Megújulás

2022.01.19. 15:54

Felújítják és átépítik az egykori levéltárat

Megújul Kaposvár emblematikus épülete.

Góz L.

 Szita Károly polgármester kedden délelőtt jelentette be, hogy 1,4 milliárd forintból modernizálják az egykori levéltárat. A tervek szerint 2022-ben készülnek el a felújítással. Az épület korábban készült el, mint a Vármegyeháza, 1824–28 között építették levéltárnak és börtönnek. 

Fúrástól és vakolatbontástól hangos a levéltár épülete a napokban. – Megkezdődött a város emblematikus műemléki épületének, a levéltárnak a felújítása, sokat vártunk erre – mondta Szita Károly kedden délelőtt az épület előtt tartott sajtótájékoztatón. Kaposvár polgármestere hozzátette: 2016-ban az egykori Bartók Béla Utcai Általános Iskola felújítása megtörtént, ide költöztették át a levéltárat, s itt kapott helyet hatezer folyóméternyi levéltári anyag, a harmincezer kötetes könyvtár. 

– A Modern Városok Program és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a város és a megye közösen 1,4 milliárd forintból modernizálja a levéltár épületét, a régi bútorokat, festményeket pedig restauráljuk – emelte ki a polgármester.

 Szita Károly hozzátette: miután végeznek a felújítással, ide költözik a múzeum igazgatási része és egy-egy kiállítóhely is helyet kap. 

– 2022 december végére fejeződik be várhatóan az építkezés, addigra teljesen megújul az épület – mondta el Szirják Imréné, a város műszaki és pályázati igazgatója. Az örökségvédelmi hivatallal egyeztetve történik a felújítás. Az 1800 négyzetméteres háromszintes épületben megmaradnak a műemléki részek, azonban lesznek kisebb-nagyobb átépítések, mivel a múzeum irodái is ideköltöznek, amelyeknek helyet kell biztosítaniuk. 

Góz L. 

 

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában