Túlterheltek

2022.01.02. 14:00

Három telefon csörög egyszerre az orvosnál

Hivatalos panasz még nem érkezett arra vonatkozóan, hogy nem lehetett elérni egy somogyi doktort, de azt olvasóink jelzéseiből is tudjuk, hogy telefonon néha nem könnyű felvenni a háziorvosokkal a kapcsolatot, különösen a megyeszékhelyen

Kovács Gábor

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte, hogy a háziorvosok biztosítsák a páciensek számára az online vagy a telefonos elérhetőséget, mert a légúti tünetekkel jelentkező, potenciális koronavírus-fertőzöttek csak nehezen tudnak beszélni a háziorvosokkal. A beérkező, de nem fogadott hívásokra minél hamarabb reagálni kell visszahívással. 

 

A koronavírus-járvány idején a telefonos rendelésre helyeződött a hangsúly, de ez kétségtelenül túlterheltséget jelent sok körzetben. A covid előző hullámai idején senki sem mehetett a rendelőbe, és mindent telefonon kellett intézni. Azóta már személyesen is érkezhet páciens, de előírás, hogy telefonon jelentkezzen az, aki lázas, légúti beteg. Rajtuk kívül azonban még rengetegen telefonálnak egy-egy hétköznap. 

 

– A naplószámban rögzítettük, hányan hívnak egy rendelés alatt. Átlag nyolcvan telefonhívást számolunk naponta, de van, hogy százan is idecsörögnek – mondta Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy megyei szervezetének elnöke. – Gyakran három telefon cseng egyszerre a rendelőben, és néha azt érzem, hogy ez a betegellátást nehezíti. A háziorvosok igyekeznek mindenkit visszahívni, még akkor is, ha a helyzet időnként kezd kaotikussá válni. A háziorvosok döntő többségét el lehet érni telefonon, de nem egyszerű. Engem néha csak azért hívnak, hogy érdeklődjenek, hogy mikor rendelek, jöhetnek-e, milyen gyógyszert kérjenek. Nagyon sok a felesleges hívás, mert szinte mindent mi mondunk meg, olyasmit is, hogy hol lehet tesztelni, hol van az oltópont. 

 

A háziorvosok a januári oltási akcióról még nem rendelkeznek bővebb információval. Dús István hozzátette: helyénvaló az, hogy az orvos hirdeti meg ezt a lehetőséget saját felületein, de ha a doktor nem kap segítséget a szervezésben az önkormányzatoktól, akkor ez kihathat a végeredményre. Azt tapasztalta, hogy a korábban a három falura szervezett oltási napon onnan jöttek többen, ahol a polgármester aktív volt a szervezésben. Ahol azonban nem jeleskedett a településvezető a motiválásban, onnan általában nem sokan érkeztek. 

 

Oltási akció pénteken és szombaton

 

 

A háziorvosi szolgáltatók az alapellátási tevékenységük keretében 2022. január 1. és január 31. között legalább egy hétvégén, az általuk választott és a megyei oltási bizottsággal előzetesen egyeztetett péntek-szombati napon, pénteken 14–18 óra, és szombaton 10–18 óra közötti időszakban vesznek részt az oltási akcióban. A háziorvosi szolgáltató arról is maga köteles gondoskodni, hogy az oltási hétvége időpontjairól az ellátottak értesüljenek. Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője elmondta: a legtöbb praxis már jelentős mértékű átoltottsággal rendelkezik. Azok a praxisok, ahol eddig is biztosították az oltás felvételének a lehetőségét, többnyire már kiaknázták az ebben rejlő lehetőséget. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában