Sváb

2022.01.25. 18:00

Ima az elhurcoltakért

A 77 évvel ezelőtt elhurcolt ecsenyiekre emlékeztek az egykor svábok lakta faluban a hétvégén.

Kovács Gábor

 Annak a 44 embernek az életét, sorsát idézték fel a helyiek, akiket málenkij robotra vittek az akkori Szovjetunióba, s egyharmaduk már soha nem térhetett vissza többé szülőfalujába. Jusztuszné Péter Márta, az ecsenyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, s beszélt arról, hogy mit is élhettek át a családjuktól, gyermekeiktől 2-3 évre elszakított édesanyák, édesapák, akiknek gyermekét a még élő nagyszülők nevelték tovább. 

– A családok életében feldolgozhatatlan törést okozott a jóvátételnek kikiáltott kényszermunka – mondta a német önkormányzat elnöke. – Sajnos az elhurcoltak közül már senki sem él, de emlékük megőrzését fontosnak tartjuk, a családtagokkal együtt emlékezik rájuk a falu valamennyi lakója. 
Az elhurcoltak emléktáblájánál az ecsenyi önkormányzat és a helyi német nemzetiségi önkormányzat, valamint az egyik elhurcolt, Flick Konrádné unokája, Iberhardt József és családja helyezett el koszorút. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában