Helyi közélet

2022.01.19. 15:00

Kaposváron is zsebünkbe tehetjük már az irodalmat

Automaták terjesztik a minőségi irodalmat a települések frekventált pontjain.

Andricz Gabriella

Weöres Sándor-verseket, Bosnyák Viktória meséit, Sinkovits Imre egy-egy írását, vagy épp a Kis herceg történetét is elolvashatjuk pár perc alatt zsebkönyv formában egy pár éve útjára indult kezdeményezésnek köszönhetően már Kaposváron is. 
A megyében egyetlen helyen, az Együd Árpád Kulturális Központban mintegy hatvan szépirodalmi olvasmányból válogathatnak az érdeklődők. Az okostelefon-méretű kiadványok érdekessége, hogy egy-egy híresség ajánlásával vehetők kézbe, egy könyv árának töredékéért. A kezdeményezés elindítója Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író, akik számára fontos feltétel volt, hogy az okostelefon-méretű zsebkönyvek praktikusan, kedvező áron és kényelmesen elérhetőek legyenek bárki számára. Az ötletet abból a tényből merítették, ami a várakozó emberek egyik jellemző tulajdonsága: ha nem történik semmi körülöttünk, akkor máris nyúlunk a zsebünkbe a telefonért. 
A kitalálók egy ugyancsak a zsebünkben elférő alternatívát kínálnak, lehetőséget adva, hogy klasszikus vagy kortárs irodalmat olvashassunk. Az első automatákat a járvány előtti évben egy költészetnapi akció keretében Budapest forgalmas terein állították fel – nem várt sikerrel –, ugyanis az első könyvek két hét alatt elfogytak. Az elsősorban fiatalokat célzó kezdeményezéshez Till Attila, Dallos Bogi, Bagossy Brothers, Mucsi Zoltán, Sebő Ferenc írt ajánlást. 

Andricz Gabriella 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában