Olt a háziorvos is

2022.01.17. 11:30

Kiskorpádon az első és harmadik oltásért álltak sorba

A vidéki háziorvosi rendelőkben élénk érdeklődés mutatkozik a harmadik oltás után. A háziorvosok januártól péntekenként és szombatonként oltanak, meghatározott terv szerint. Kiskorpádon szombaton Pfizerrel és Janssennel oltottak, előbbit a már oltottak, utóbbit az elsőként immunizálók kapták.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Láz, valamilyen panasz? – fogadta az orvos a belépőket szombaton a kiskorpádi rendelőben. 

– Hála istennek semmi! – felelt idős édesanyja helyett Szemes Imréné. – A harmadik oltásért jöttünk, már türelmetlenül vártuk. 

Szombaton délelőtt tele volt a kiskorpádi orvosi rendelő várója, mintha csak egy hétköznap lenne. Most oltásra érkeztek a meghirdetett időpontra. 

– Nekem is a harmadik vakcina lesz, és nagyon fontosnak tartom, hogy beadják – mondta a kisasszondi Terpe Ferencné. – A férjem korábban átesett a koronavírus okozta betegségen, méghozzá elég csúnyán. Öt hétig tartó, súlyos tüneteket okozott nála. Az oltás védelmet ad, mert nem mindegy, hogy milyen szövődményekkel vészeljük át a fertőzést. Korábban Pfizert kaptam, enyhe hőemelkedésen túl nem volt mellékhatása. 

Lénárt Gyula is az édes­anyját hozta, a 92 éves asszony már megkapta mind a három vakcinát és most az influenza elleni oltásért jött. 

– Magam is felvettem már mind a három oltást – mondta a kiskorpádi férfi. – Kamionsofőr vagyok, sokfelé járok az utakon, és az oltás biztonságot ad. Semmilyen problémát nem okozott, reggel nyolckor megkaptam az injekciót és kilenckor már dolgoztam is. Ennek köszönhető, hogy komolyabb betegség nélkül úsztuk meg a járványt. 

A legidősebb a rendelőben a 96 éves Siegelheim János volt, aki már a 4. oltásért is jelentkezett. Lelkesen magyarázta, mindenkit rá kellene beszélni, hogy vegye fel a koronavírus elleni védőoltást, mert csak annak nyugodt a lelkiismerete, aki mindent megtett az egészségért. 

– Azt a tapasztaltam, hogy meglepően sokan jöttek el az első oltási napokban – mondta el érdeklődésünkre Dús István, Kiskorpád és környéke háziorvosa. – Pénteken Csökölyben több mint harmincan igényelték a vakcinát, szombaton pedig Gigéből szervezetten, falubusszal jöttek. Élénk érdeklődés mutatkozik tehát az oltás iránt. Ebben természetesen közrejátszhat a járvány felfutása, de az a bejelentett intézkedés is, hogy nem lesz érvényes a három oltást nem kapottak oltási igazolványa. 

 

Egyelőre nem számítanak rohamra

Már vannak jelentkezők a negyedik oltásra, többen érdeklődtek, erősítette meg Dús István. – Minimum négy hónapnak el kell telnie azonban a harmadik oltás után, hogy felvegyék – mondta –, s eltelt hat hónap után pedig ajánlják. Ám mindenkinek, aki a negyedik oltást szeretné, konzultálnia kell a háziorvosával. Főként az idős, krónikus betegeknek érdemes élniük a negyedik oltás lehetőségével és azoknak, akik foglalkozásuk miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve. A kiskorpádi háziorvos a negyedik oltás miatt nem számít nagy rohamra. 

A kormányzati terv szerint hamarosan az oltópontokon is lehet jelentkezni a negyedik oltásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában