Narancsriasztás

2022.01.30. 14:28

Megérkezett a szélvihar Somogy megyébe is

Ahogyan azt a meteorológusok megjósolták, enyhe idővel ugyan de vasárnapra ideért Somogyba is az erős, helyenkén kilencven kilométeres erejű szél. Cikkünk folyamatosan frissül.

Sonline

Fotó: Németh Levente

20:38

Balatonberényben készítette olvasónk ezt a videót a szélviharban feltámadt Balatonról. 

19:30

A szél nehezítette a dolgukat, de a tűzoltók megfékezték a berektüzet. Bővebben erről itt olvashatsz! 

18:47 

A vihar miatt csaknem 15 esetben vonultak a somogyi tűzoltók vasárnap délután és kora este. Balatonvilágoson egy kidőlt fa kitörte egy családi ház kerítését, Siófokon egy épület oldalának dőlt egy fa, Zamárdiban pedig villanyvezetéket szakított le.

 

16:30

Kigyulladt egy legelő Somogyszentpál közelében vasárnap délután. A tűzesethez a zalakarosi és a marcali tűzoltókat riasztották. 

16:00

A szél a jeget felszabdalta a Balatonon, fotóriporterünk a balatonlellei strandon kapott lencsevégre néhány lélegzetelállító pillanatot a szélviharban. 

15:38

Legfőképpen a Balaton-parti járások érintettek Somogy megyében az országon "átrobogó" hidegfront nyomán, valamint a megye keleti és északkeleti tájain érzékelhetik a lakosok a viharos erejű szelet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kérdésünkre azt közölte: Siófokon nem ritkák a 90-100 kilométer feletti széllökések sem. 

– Ezt az időjárást az okozza, hogy északon egy viharciklon alakult ki, amely nagy sebességgel áthalad az orszgáon. A hidegfronti zóna hátterében erős szél fúj. Várhatóan az este folyamán veszít erejéből, de a késő esti órákban is lehet 60-70 kilométeres erősséget elérő és meghaladó légmozgásra számítani, mondta kérdésünkre Komjáti Kornél, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző szakembere. Hozzátette: hétfőre virradó éjszaka csökken tartósan a szél ereje. 

A szakember azt is elmondta, hogy vasárnap a legerősebb széllökést a János-hegyen mérték, amely 127,4 kilométeres volt. 

14:28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Somogy megyére másodfokú, narancsriasztást adott ki az erős szél miatt. Vasárnap délutánra már a megye északkeletei területein megerősödött a szél, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata érdeklődésünkre elmondta: elsősorban a Balaton keleti medencéjének térségéből érkeztek riasztások. 

Zömében kidőlt fák és leszakadt faágak adtak munkát a tűzoltóknak Siófokon és térségében. 

14:15

Siófok városában több káreset is történt a szélvihar miatt: a Horgony utcában egy fémvázas sátrat kapott fel a szél és borította egy vitorlásra. A Budai Nagy Antal utcában olyan erős volt a szél, hogy megbontotta egy épület tetejét. 

A kora délutáni órákban elsősorban Siófok, Balatonendréd, Balatonszabadi, Balatonvilágos volt érintett a szélviharban.  

Előzzük meg a bajt! 

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük. Az erős szélben kidőlő fák járműveinkben is kárt tehetnek és elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában