DisznóTOR-túra

2022.01.31. 11:30

Mindig van alkalom egy kis látványos disznólkodásra Újlakon

Látványtöltés, bor- és pálinkabírálat, pogácsaverseny: finom falatokból, jóféle italokból egyaránt bőséges felhozatal volt a hétvégi kapos­újlaki DisznóTORtúrán. A koronavírus-járvány miatt tavaly törölték az összejövetelt, a mostani, remek hangulatú nyolcadik találkozóra csaknem 250 érdeklődőt vártak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Lelkesedésből nincs hiány, jó látni, hogy a hosszú bezártság után végre vidámak az emberek – mondta a kondérnál serénykedő Novák Istvánné. – Finom lett a gulyásleves, nyilván mások az ízek, amikor egy nagy kondérban rotyog az étel, mintha valaki otthon ripsz-ropsz elkészít néhány adagot. A sok finom alapanyagból kiváló dolgokat lehet alkotni, alig várták már, hogy végre megkóstolhassák. 

Forrás: Lang Róbert

A Kanyar József Művelődési Ház és környéke adott otthont a szombati rendezvénynek. Amíg a teraszon a gulyást adagolták, a nagyteremben eredményt hirdettek. A 20 vörös és 17 fehérboron kívül négy rozét is beneveztek, s ezen kívül külön értékelték többek közt a törköly-, körte- és kajszipálinkákat. Kajtán László szilvapárlatával a rendezvény legjobb pálinkája díjat nyerte. 

Forrás: Lang R.

S mi a finom ital titka? A győztes szerint döntően a jó gyümölcsön és a főzési technológián múlik a végeredmény. Pogácsaversenyt is hirdettek, ahol Fáth Nikolett túrós remekművével szerzett aranyminősítést. Az egyik adag tetejére sajtot, a másikra magokat szórt. Azt mondta: jó buli volt, nem a győzelem a fontos, hanem egyszerűen remekül akarták érezni magukat. – Forralt bort ittunk, ilyen időben igazán jólesik – jegyezte meg Bók Balázs. Azt mondta: a rendezvény összehozza a falu lakosságát, s végre a hosszú kényszerszünet után ismét találkozhattak. Lecső Péter irányításával látvány kolbásztöltéssel folytatódott délután a program, előzőleg egy csaknem 200 kilós disznót vágtak le. Fotók, videók örökítették meg a munka minden mozzanatát, menet közben többen tesztelték a készülő remekművet. 

– Legyen minőségi a hús és első osztályú a fűszer: ez alapozza meg a sikert – mondta Repa László. – Jó a magyar paprika, sok fajta közül lehet válogatni, s nyilván mindenkinek meg van a saját kolbászreceptje is. Rengeteg finomság közül lehet válogatni az efféle rendezvényeken. 

 

Közösségépítő kaposújlakiak 

Csabai Tamás polgármester örömmel nyugtázta, hogy délután újabb vendégek jöttek a programjukra. A helybelieken kívül kaposmérői, böhönyei és kaposvári látogatók is felkeresték az összejövetelt, amelynek egyik legfontosabb célja a közösségépítés volt. – Jó körülmények között találkozhatnak, ráérősen beszélgethetnek a helyiek – mondta. – Abban bízunk, hogy a későbbiekben újra, kihagyás nélkül megtarthatjuk a programunkat. A hurka-, kolbászkóstoláson kívül a zene sem hiányzott, a hegedűmuzsikáról Kovács Dezső gondoskodott. 

 

Kovács Dezső muzsikált a vendégeknek

 

Előbb minősítették, aztán gallér mögé küldték a bort és pálinkát

 

Látványtöltés Kaposújlakon. Minőségi hús és fűszer került a kolbászba

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában