Szigorodó feltételek

2022.01.11. 11:30

Nem állnak futárnak a somogyi patikusok

Nem minden gyógyszerész vezethet közforgalmú, illetve intézeti patikát 2025-től. A Magyar Közlönyben a közelmúltban megjelent rendelet szerint három év múlva csak annak lesz hozzá jogosultsága, aki rendelkezik megfelelő szakvizsgával. A somogyi gyógyszerészkamara szerint az intézkedés miatt nem kell attól tartani, hogy tömegesen bezárnak majd a patikák.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

 Tíz éve dolgozik patikavezetőként Tóthné Kalota Veronika. A kaposvári Észak-Nyugati Patika gyógyszerészének nincs vezetői szakvizsgája. Egyetemi tanulmányai alatt gyógyszerhatástan-képesítést szerzett, amivel 2025-től továbbra is irányíthatja a gyógyszertárat és maradhat a jelenlegi munkakörében. A rendelet szerint ugyanis annak a gyógyszerésznek nincs teendője, aki 1975. január 1. előtt született, 2015. július 15-e előtt szerzett szakképesítést bármilyen szakirányon, illetve ezen időpont előtt kezdte meg a szakgyógyszerészi képzését, vagy rendelkezik a rendelet által meghatározott három elfogadható szakvizsga egyikével. 

– Boldog vagyok, hogy nem kell beülnöm az iskolapadba – mondta Tóthné Kalota Veronika. – Úgy gondolom, hogy a vezetői vizsga nélkül is sikeresen irányítom a patikát már jó pár éve. Nem hiszem, hogy jobb vezető lennék akkor, ha lenne vezetői szakvizsgám. Ellenben gyógyszerhatástan szakvizsgám van, ami a gyógyítás szempontjából nagyon hasznos, mert jó tanácsokkal tudom ellátni az embereket – tette hozzá Tóthné Kalota Veronika. 

Hasonló véleményt fogalmazott meg Puskás Eszter, a tabi Kamilla Patika gyógyszertárvezetője is, akihez az andocsi és a karádi fiókpatika is tartozik. Kérdésünkre válaszolva elmondta, az új rendelet egyetlen patikájukban sem hoz majd változást, mindenhol tovább folytathatják a munkát 2025-től. 

Szabó Péter Balázs, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke megkeresésünkre elmondta, előfordulhat, hogy valaki nem felel majd meg az előírásoknak, tömegesen azonban nem zárnak be a patikák Somogyban. A rendelet szerint 2025. január 1-ig gyógyszertár-üzemeltetés, vezetés szakvizsgát kell szereznie annak a gyógyszerésznek, aki gyógyszertárat szeretne vezetni, de 1975. január 1-én, vagy utána született, és nem szerzett semmilyen szakképesítést, illetve nem kezdte meg semelyik szakirányon a szakgyógyszerészi képzést 2015. július 15-e előtt, és nem rendelkezik a rendelet által meghatározott három elfogadható szakvizsga egyikével sem. 

 

Gyógyszert már csak szakembertől

Megszűnt az internetes gyógyszerrendelés január elsejétől. Az erről szóló törvénymódosítás szerint a nem vényköteles gyógyszereket ezután a futárok nem vihetik ki, csak a gyógyszerészek vagy a szakasszisztensek szállíthatják házhoz. Szabó Péter Balázs megyei elnök szerint, ezzel nincsen baj, mert a futárok nem szakképzettek, ezért nem tudják elmagyarázni a gyógyszer hatékonyságát. Szili Ferencné a kaposvári Arany Oroszlán Gyógyszertár vezetője azonban nem érti, miért éppen a járvány idején változtattak a szabályokon. Sokkal praktikusabb lenne, ha továbbra is a futárok vihetnék házhoz a nem vényköteles gyógyszereket, mert akkor a „betegek” elkerülnék a patikákat. Hozzátette, tavaly decemberben indították el a futárszolgáltatásukat, ezután azonban csak a vitaminokat, étrend-kiegészítőket és a teákat tudják online rendelés után házhoz szállíttatni. 

 

Fotó: Lang Róbert

Címkék#gyógyszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában