Életmentő percek

2022.01.11. 15:27

Nem kellene, hogy luxus legyen a kéményseprés

Sonline

Fotó: Shutterstock

Vannak fontos 30 percek az életben, ilyen az ingyenes kéményseprő szolgáltatás is – hangzik el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelemfelhívó videójában. 

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne bízzuk a véletlenre a család biztonságát. Tavaly szeptember óta – a fűtési szezon elindulását követően – Somogy megyében 27 esetben riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez. Csak tegnap négy háznál kellett közbeavatkozniuk a lánglovagoknak: Felsőmocsoládon, Kaposváron, Tabon és Mernyén. Mindegyik esetben a nem megfelelően karbantartott kéményben lerakódott a korom és az gyulladt meg.

A Katasztrófavédelem tapasztalatai szerint minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Főként az elhanyagolt és eltömődött kémények, és a füstelvezetőn található repedések okozhatnak problémát. Ha ezekhez még gyúlékony anyag közelsége is társul, könnyen bekövetkezhet a baj. A gázzal fűtőknek kétévente, míg a fával tüzelőknek évente érdemes szakemberrel átnézetni a füstelvezetőket. A szolgáltatás ingyenes és egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze 30 percet vesz igénybe, persze ha mindent rendben talál a kéményseprő.

A www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat oldalon időpontot lehet foglalni kéményseprésre, vagy az ingyenesen hívható 1818-as telefonszámon kérhető a szolgáltatás, amely akár életet is menthet.

A társasházakban élőknek nem kell időpontot foglalniuk, oda automatikusan érkeznek a kéményseprők. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján elérhető a kéményseprés 2022. évi társasházi sormunkaterve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában