Közkincs

2022.01.09. 21:00

Országgyűlés elé került a fenyvesi ásványvíz hasznosítása

Tizenöt év alatt több millió liter gyógyhatású ásványvíz folyt el a semmibe Balatonfenyves határában. A kutat és a környező területet az évek során többen is próbálták megszerezni, hogy aztán közkinccsé tegyék, ám a szándék mindeddig meghiúsult.

T. B.

A történetről nyáron számoltunk be a Somogyi Hírlapban. Az elkallódó fenyvesi víz ügye arra sarkallta Steinmetz Ádámot, országgyűlési képviselőt, hogy lépéseket tegyen az ásványvíz hasznosításának érdekében. Az országgyűlés elé vitte a fenyvesi ásványvíz ügyét és a benne rejlő lehetőségeket. 

– Nonszensznek tartom, hogy minősített ásványvíz folyik el, ami érték. Tekintettel arra, hogy a bolygón vannak olyan helyek, ahol nincs ivóvíz, a balatonfenyvesi pazarlást elfogadhatatlan luxusnak tartom – mondta Steinmetz Ádám, aki mára már azt is kidolgozta, hogy mit tehetne az állam, hogyan hasznosíthatná a kútból folyamatosan ömlő, huszonnégy fokos minősített ásványvizet. 

Steinmetz Ádám egyelőre azt a választ kapta Kontrát Károly államtitkártól, hogy az állam nem kíván az ásványvíz ügyével foglalkozni. 

– Azon kívül, hogy értékesíteni lehetne a természeti kincset, munkahelyteremtő palackozóüzem is létesülhetne a területen, amelynek a tulajdonjogát kellene rendezni első lépésként – mondta lapunknak Steinmetz Ádám. A szóban forgó kút ugyanis egy magántelken van, amely a Nagyberekbe nyúlik. 

Úgy tudjuk, a jelenlegi tulajdonos egyelőre nem szeretne megválni a telektől, amely az előző tulajdonos által terhelve van. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a telek a Nagyberek szélén fekszik, így a terveket a Natura 2000 programhoz is igazítani kellene. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában