Kerámia

2022.01.15. 16:56

Óvodásként szerette meg a mesterséget a művész

Különleges karácsonyi kerámiák készülnek Kiss Andrea műhelyében. A kaposvári keramikus azt mondja, az ajándékboltok jobbára a tömegtermékeket árusítják. így a hazai kézműveseknek leginkább a vásárokban van lehetőségünk értékesíteni

Góz Lilla

Fotó: Nemeth_Levente

Mindössze öt éves volt, mikor óvodás csoportjával a Fazekas Háziipari Szövetkezethez ellátogatott Kiss Andrea. – Annyira megtetszett az ottani alkotás, hogy már akkor érdeklődtem, hogyan lehetek keramikus  – mondta el Kiss Andrea.  – Az érettségi után a mostani Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnáziumban tanultam ki a szakmát. A 90-es években több ezer kerámiát vásároltak tőlem, sok terméket a környező országokba, valamint nagykereskedéseknek adtam el. Az utóbbi években azonban a a hazai kézműveseket mellőzik, az ajándékboltok a tömegtermékeket árusítják. Jobbára a vásárokban van lehetőségünk értékesíteni – tette hozzá a kaposvári keramikus. 

Kiss Andrea  szerint a pandémia alatt az online értékesítés fellendült, legutóbb Szigetszentmiklósra adott fel csomagot. Karácsony előtt tapasztalja, hogy megnő az érdeklődés a kerámiák iránt, a legnépszerűbb terméke a több funkciós almapároló. – Egy kicsi mécses melegít alulról, a kerámiába pedig méz, alma, víz és fűszerek kerülnek, így a gyümölcs párolása során nagyon finom illatokat áraszt – mutatta az almapároló használatát. Emellett aromalámpákat, gyógyteás szűrős bögrét és teáskannát is készít. 

A mázas kerámiák műhelyében készülnek, a kovácsoltvas lábakat pedig egy somogyi nyugdíjas kovácsmester készíti neki. – A korábbi években a bordó szín volt a legnépszerűbb, idén viszont inkább a zöld kerámiákat keresik – mondta a kaposvári keramikus. – Számomra nagyon nagy öröm, ha termékeimmel hozzájárulhatok egy-egy család ünnepi hangulatának megteremtéséhez. 

Címkék#kerámia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában