Erősödő vidék

2022.01.30. 11:00

Pályázatok segítik a gazdálkodókat

Harsányi Miklós

 – A mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztésekre megyénkből 2021-ben mintegy 14,7 milliárd forint értékben 191 pályázat érkezett – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) somogyi igazgatóságának pénteki sajtótájékoztatóján.

Berek Gábor elnök értékelte az elmúlt évet, s hangsúlyozta: a NAK üdvözli a kormányzat döntését, miszerint a vidékfejlesztési program keretében a nemzeti társfinanszírozás mértékét 17,5 százalékról 80 százalékra emelte. Így a következő időszakban közel 4265 milliárd forint érkezhet az agráriumba, ami mintegy 10 ezer milliárd forint értékű beruházást eredményezhet.

– Munkatársaink a járvány harmadik és negyedik hulláma alatt is folyamatosan segítették a somogyi gazdálkodókat – emelte ki Berek Gábor. – Megyénkből a mezőgazdasági kisüzemek támogatására tavaly 333 pályázatot regisztráltunk, s a vállalkozások 1,8 milliárd forint fejlesztést kívánnak végrehajtani, a terménytároló-szárító-tisztító fejlesztések kapcsán – 9,5 milliárd forint értékben – 47 pályázat érkezett.

Mácsai Ádám, a NAK megyei igazgatója arról is szólt, hogy Tabon, Marcaliban, Igalban tavaly költöztek új irodába, februártól pedig Csurgón, a történelmi parkban fogadják az ügyfeleket. Fontosnak nevezte, hogy 2021-ben hét helyszínen informatikai fejlesztést hajtottak végre, amit Somogyban 2022-ben folytatnak. Kiemelte: továbbra is nagy hangsúlyt helyeznek a szakképzésre. Zöld könyves növényvédő tanfolyam legközelebb Csurgón indul, s február 16-tól 26-ig tart, jelentkezni február 6-ig lehet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában