Alig akad szőlőmetsző

2022.01.25. 14:00

Sok kárt okoz a munkaerőhiány

Javában zajlanak a metszések a Balatonboglári borvidéken.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

 De rengeteg kihívással kell szembenéznie a kertészeti ágazat szereplőinek. Az időjárási szélsőségek mellett a munkaerőhiány is egyre aggasztóbb. 

Aki csak tudja, mozgósítja a családot, és próbálják megoldani így a szőlőben a munkát. Ordacsehiben, a Balaton Agrár Zrt.-nél is a metszés kezdete, azaz december óta csattognak az ollók. 

Bohus Zoltán, a vállalat szőlészeti ágazatvezetője elmondta: már tavaly is alkalmaztak egy előmetsző gépet, amely a vesszők 60-70 százalékát eltávolítja. 

– Nagyon nehéz idénymunkást találni a környéken, napi bejelentéssel 60-80 metszőt foglalkoztatunk. Azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok közül egyre kevesebben vállalják ezt a munkát, holott versenyképes bérekkel próbáljuk idecsábítani őket – mondta el Bohus Zoltán. Szüretkor két kombájn dolgozik, egy-egy gép 40-60 ember munkáját tudja kiváltani. – Ha nem lennének ilyen gépeink, akkor nem tudnánk időre végezni a szőlőszürettel – emelte ki a szőlészeti ágazatvezető. 

– A hat évvel ezelőtti számlákat válogattam a napokban, és 2016-ban egy tucat napszámost foglalkoztattunk, ma örülök, ha kettőt találok a környéken – mondta el Nezdei Sándorné családi gazdálkodó. Szerinte a legnagyobb probléma, hogy kiesik egy idősebb generáció, a fiatalok pedig nem szívesen választják a mezőgazdasági idénymunkát. Megjegyezte: folyamatosan nőnek a költségeik. 

Évente körülbelül 50-80 milliárd forint bevételkiesést jelent a munkaerőhiány hazánkban, miközben a mezőgazdaság termelési értéke 300 milliárd forint. A szakmai szervezetek szerint átlagosan húszszázalékos mennyiségi vagy minőségi veszteséget szenvedtek a dolgos kezek hiánya miatt. Becslések szerint az ágazatban összesen 140 ezer főállású ember dolgozik, a részmunkaidős vagy szezonális munkásokkal együtt a mezőgazdaság 200-250 ezer embernek ad munkát.  

 

 

Fotó: K. T.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában