Vendéglátás

2022.01.24. 11:30

Somogyban marasztal a megbízható munkahely

A megyében egyelőre nem jelent gondot a szállodaiparban az álláshelyek betöltése, ám az országos szakmai szervezet szerint harmadik országból érkezőkkel kellene feltölteni a tartósan üres helyeket.

Koszorus Rita

20211230 Mórahalom Turisztika a városban. Képen: Elixír Medical Wellness Hotelsuperior Fotó: Török János TJ DM Délmagyarország

Fotó: Török János

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) belső felmérése szerint közel 10 ezer tartósan betöltetlen állás van a magyar turizmusban. A szakmai szervezet a harmadik országokból származó dolgozók munkavállalásának megkönnyítését szorgalmazná. Javaslatuk szerint elsősorban távol-keleti, vietnámi, thai és indonéz munkavállalókkal, vagy Szerbiából, valamint a szovjet utódköztársaságokból érkezőkkel lehetne átképzés és felkészítés után betölteni a magyarokkal betölthetetlen munkaköröket. 

A somogyi szálláshely-szolgáltatók nem hogy azon nem gondolkoznak, hogy kazah vagy szerb szobalányokat alkalmazzanak, de azt mondták kérdésünkre, hogy nincs munkaerőgondjuk. – Annyira nincs munkaerőhiány nálunk, hogy hozzánk vissza akarnak jönni azok, akik esetleg valamilyen okból elmentek – mondta Tóth Gergely, a siófoki CE Pláza vezetője. – Azt gondolom, hogy a felelős munkáltatóként működő hotelek is így vannak. Megtartottuk a dolgozóinkat a lezárások idején, akkor is hetven munkatársunk közül hatvanan dolgoztak. Akik áldozatokat hoztak az alkalmazottaikért, azok nem szenvednek munkaerőhiányban. 

Ugyanígy vélekedett Tóth Balázs, a balatonlellei BL Yachtclub ügyvezetője is. – Az éves állások betöltöttek, ha adunk fel hirdetést, mindig vannak jelentkezők. Sokan szakképzettek és már megjelentek azok is, akik külföldről jöttek haza, mondta a turisztikai szakember. Persze télvíz idején korai még munkaerő-kérdésről beszélni, de az látszik, hogy a megbízható munkahely megtartja a dolgozót.

– Ezekben a hónapokban jóval kevesebb a tennivalójuk a kollégáinknak, a meglévő állandó csapattal megoldjuk ezeket, mondta Gergely Ica, a Kapos Hotel és Étterem marketingigazgatója. – Húsvétkor indul majd be igazán az élet, innentől lehet pontosan tudni, mennyi segítségre lesz szükség és mely területeken. Félórányira van már csak a Balaton a megyeszékhelytől, így kérdés, hogy a magyar tenger mennyi munkaerőt szív el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában