Született tehetség

2022.01.16. 11:30

Számára a megoldás a matematika világa

Sokaknak mumustantárgy, Borbényi Mártonéknál azonban az egész család kedvence a matematika. A kaposvári fiatal alkalmanként matematikatanár szüleivel is megbeszéli egy-egy érdekes feladat levezetését, bár segítségre már nem szorul, ha a megoldást keresi. 

Turbéki Bernadett

Harmadik osztályos volt, amikor második lett a Zrínyi Matematika Verseny megyei fordulóján. Azóta nagy utat járt be a matematika világában. Felső tagozatban a Bolyai csapatversenyeken indult, a középiskola végén pedig már a matematika olimpiájára is eljutott. 

– Azok közül, akikkel egy osztályba jártam, sokan szerették a matematikát, így nem tűntem ki a tömegből, a középiskolában pedig matematika tagozatra jártam – emlékezett vissza a volt táncsicsos diák, aki már 2017-ben nagy utat járt be, hogy néhány matekfeladatot megoldhasson a tengerentúlon. – Matekot egyféleképpen lehet tanulni: feladatmegoldással. Egy jó feladatsor, amelyben van kihívás, de megoldható, sokat jelent. Sajnos Somogyban nincsenek olyan tehetséggondozó programok vagy szakkörök, amelyek segítik a diákok előre menetelét a matematika terén. Szerencsére a szüleimnek nagyon sokat köszönhetek, akiknek a segítsége nélkül nem jutottam volna el a világversenyekre. Nagy megtiszteltetés volt, hogy benne lehettem abban a hat fős csapatban, amelynek tagjai Rio de Janeiroban Magyarországot képviselték. Az egész verseny olyan volt, mint egy tengerentúli nyaralás. Adtak időt a megérkezésre, az utazás fáradalmainak kipihenésére. A megnyitón ugyanúgy felvonultunk és integettünk, mint ahogy a sportolók szoktak. A verseny maga két délelőttöt jelentett: három-három különböző nehézségű szöveges feladatot kellett megoldanunk négy és fél óra alatt – mondta Borbényi Márton, aki leginkább az érettségi vizsgához hasonlította ezeket a versenynapokat. 

– Persze ezek a feladatok nem amolyan fél óra alatt megoldhatók, és többnyire nem is egy szám lesz a megoldás. Inkább azt kérik, hogy bizonyítsuk be azt, miért ennyi az eredmény. A három feladat közül van egy könnyebb, egy nehezebb és egy olyan, ami tényleg nehéz. A verseny alatt két első és egy második feladatot tudtam megoldani – mesélte a matematika szerelmese, aki erről a versenyről arany fokozattal térhetett haza. – Ezeken a versenyeken nem az a lényeg, hogy nehéz fogalmakat használjanak. Inkább elgondolkodtató feladatokat kapunk – emlékezett vissza az ifjú matematikus, aki idén már az ELTE mesterképzésén végez elméleti matematikusként. Kedvence a gráfelmélet, amivel az elkövetkezendő PhD-s évek alatt is foglalkozni szeretne. 

– A matematika nem úgy néz ki, mint ahogy azt középiskolában tanítják: a számok világánál sokkal szerteágazóbb tudomány, lehet szórakoztató is a játékok és fejtörők által – világított rá a lényegre Borbényi Márton, aki szeretne egyetemi oktató lenni. Ehhez már gyakorolt is, hiszen ő maga is készít fel versenyre diákokat. 

– Sajnos a Covid alatt nem lehetett utazni, online rendezték a versenyeket, pedig nagy élmény menni és új barátságokat kötni olyan matematikaversenyeken, amelyeken száz ország legjobbjai versengenek – mondta a fiatal matematikus, aki ugyanolyan hétköznapi diáknak tartja magát, mint bárki más: szeret focizni és társasjátékozni. Kedvence a Bang!, amely egy vadnyugati szerepjáték. A számítógépes szórakozás pedig neki a Witcher 3. 

 

Fotó: MW

Az elismertek közé is beválasztották

A Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetet sokan csak kívülről ismerik. Borbényi Márton azonban már egy kutatáson is részt vett az intézmény szervezésében. – Nem részletezném, miről szólt a kutatás, mert nem férne bele fél órába – nevetett a fiatalember, aki a Bolyai János Matematikai Társulat Rényi Kató Emlékdíját is megkapta 2021 decemberében. – Évente négy fiatal matematikus kaphatja meg a díjat – mondta. – Előfordul, hogy nincs annyi jelölt, ám idén tíz jelölt közül lettem én az egyik kiválasztott. A díj jól mutat majd a portfóliómban és az ösztöndíjprogramokhoz is jó alap: több pontot jelent. Jövőre PhD-hallgató leszek az ELTE-n. A legtöbb országban ez a helyzet már munkahelynek számít, ám itthon mintha elfelejtették volna ezt a lehetőséget: hivatalosan diákok vagyunk, de lehetne magasabb az ösztöndíj – világított rá a lehetőségre a gráfelmélet jövőbeli kutatója. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában