Járványügy Somogyban

2022.01.12. 14:00

Új oltónapot szerveztek, de megmarad a maszkszigor is

A vártnál valamivel gyorsabban Somogyba is elért a koronavírus-járvány ötödik hulláma, a Kaposvári Videoton péntekre újabb, a negyedik oltási akcióját hirdette meg.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A Videoton két telephelyén közel 1300 dolgozót alkalmaznak, az átoltottság meghaladja a 60 százalékot. – Az idén folytatjuk a tavaly elindított oltási akciót, amiről hétfőn értesítettük a munkatársakat – közölte Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója. – Az elsőt pénteken tartjuk Kaposváron, melyre csütörtökig lehet regisztrálni, s a jelentkezők Pfizer-vakcinát kapnak. 

A tavalyi három akcióban összesen csaknem 250-en vették fel az oltást a megyeszékhelyen és Marcaliban. Fábián Balázs szerint az életkort tekintve vegyes a kép, fiatalok, középkorúak és idősebb dolgozók egyaránt éltek a felkínált lehetőséggel. A kimutatás alapján cégüknél a szellemi állomány átoltottsága 80 százalék feletti, ami lényegesen magasabb a fizikai munkakörben dolgozókénál. A vállalat munkatársainak átoltottsága meghaladja a 60 százalékot. 

– Továbbra is maradnak a szigorú szabályok cégünknél – mondta lapunknak Horváth Árpád, a Kapos Atlas Kft. igazgatója. – Korábban úgy terveztük, hogy január közepétől a három oltással rendelkezőknek megszüntetjük a kötelező maszkviselést. Ám elindult az ötödik hullám, egyre több a fertőzött országosan, ezért marad a szigor. 

A 322 dolgozót foglalkoztató kaposvári vállalat 65 százaléka oltott. Jelenleg két munkatársuk koronavírusos. Horváth Árpád azt mondta: az érvényben lévő szabályok szerint mindenkinek – oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt – kötelező a maszkviselés a gyár egész területén. A csarnokokban éppúgy, mint az irodákban. Munkatársai továbbra sem utaznak külföldi üzleti tárgyalásra, partnereikkel pillanatnyilag nem tartanak személyes kapcsolatot, alapvetően videókonferencián folytatnak tárgyalásokat. 

Tóth Zoltántól, a böhönyei Szabadság Zrt. tulajdonosától megtudtuk, most 13 dolgozójuk van, s 80 százalékuk felvette már a vakcinát. 

 

Elmarad a vásárA kaposvári Lamello Kft.-nél dolgozó 98 alkalmazott 60-70 százaléka oltott Dévai Tibor ügyvezető igazgató szerint. – Az 50 felettiek közül viszont szinte mindenki felvette a vakcinát. – A dolgozók közül eddig nagyjából 12-en lehettek koronavírusosak, de szerencsére egyik eset sem volt súlyos lefolyású. 

Dévai Tibor azt mondta, a várt januári nemzetközi kölni bútoripari szakvásár elmarad. Eredetileg úgy tervezték, hogy a szakmai rendezvény után több mint 100 áruházba küldenek termékmintát, ám most új projektet dolgoznak ki a belföldi piac megerősítésén kívül. 

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában