Ellenőrzés

2022.01.08. 09:22

Végigvizsgálták a húspultokat és a vásárokat

Lezárult a téli szezo­nális ellenőrzés első szakasza, Somogyban összesen 598 élelmiszertételt vizsgáltak. Egy üzletben 50 ezer forint bírságot szabtak ki.

Harsányi M.

Szakemberek decemberben 489 hazai és 109 külföldi élelmiszert ellenőriztek. A 83 tétel friss húson kívül 65 hal és halkészítményt, 85 húskészítményt vizsgáltak, továbbá a 268 tételnyi édesség és 83 egyéb élelmiszer mellett 14 tételnyi alkoholos italt is. 

– Lejárt minőségmegőrzési idő miatt két külföldi származású édességtételt kellett kivonni a forgalomból – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerdai tájékoztatójából. Az összesen öt kilogramm édesség értéke 10 ezer 750 forint volt. 

Lapunk érdeklődésére a Nébih azt is közölte: Somogyban a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában 73 ellenőrzést végeztek. Ebből 20 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen zajlott, ezek között három vágóhíd, daraboló, hat hiper-, illetve szupermarket volt, s a hat egyéb előállítón kívül öt édesipari cégnél is jártak. Negyvenöt ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban történt, az üzleteken kívül három piac, egy adventi vásár, s két nagykereskedelmi egységet is felkerestek. A hatóság eddig egy esetben alkalmazott szankciót: egy üzletben a nyomonkövethetőségi szabályok megsértése miatt 50 ezer forint bírságot szabtak ki. 

Összességében elmondható, hogy az eddigi téli ellenőrzések kedvező tapasztalattal zárultak – vont mérleget a hatóság. Egy esettől eltekintve nem állapítottak meg olyan jogsértést, ami miatt figyelmeztetést vagy bírságot kellett volna alkalmazni. 

 

Szilveszterkor is

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság célja az a téli akciókkal, hogy feltárják a szabálytalanságokat, s hogy ne kerülhessen a családi asztalra olyan élelmiszer, amely nem biztonságos vagy nem megfelelő minőségű. 

Az ellenőrzési időszak december 31-ig tart. Ezalatt a hivatal és a területi kormányhivatalok szakemberei folyamatosan ellenőrzik a járványhelyzet miatt a higiéniai előírások szigorú betartását is. 

Fotóill.: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában