Repkedő mínuszok

2022.01.10. 11:30

Vizsgázott a kapszula a fagyos éjszakákon

Megteltek a kapszulahotelek a kaposvári Nyitott Kapu Gondozási Központ teraszán. A polifoamból készült éjszakai menedéket birtokba vették a hajléktalanok. Volt köztük olyan is, aki a szálló helyett inkább ezt választotta és épületen kívül töltötte az éjszakát.

Góz Lilla

– Élveztem benne a csendet, jobb volt egyedül éjszakázni és abszolút nincs hideg benne – mondta lapunknak az a kaposvári hajléktalan, aki az elsők között próbálta ki a mobil iglut, amely kedden érkezett meg a kaposvári hajléktalanszálló udvarára. Amint az elsőt összeszerelték, már bele is feküdt, majd éjszakára is átköltözött a szállóról. Azonban nem csak a szálló lakóinak tetszését nyerték el a múlt héten bemutatott kapszulahotelek, hanem azok is érdeklődve fogadták, akiket mindeddig nem sikerült elmozdítani az utcákról. – Meg se éreztem a mínusz hat fokot, rövidnadrágban aludtam benne. Egy paplant tettem alulra, így még kényelmesebb – mondta egyikük, azt sem titkolva, hogy az egyik kaposvári park padja helyett választotta a mobil menedéket. 

Egy másik kaposvári hajléktalan kutyájával is megosztotta az iglut. – Nagyon jól érezzük itt magunkat, sokkal melegebb, mint az utcán éjszakázni. Nagyon okos volt, aki ezt kitalálta – mondta lapunknak a fiatal férfi. 

Összesen nyolc mobil iglu, hordozható kapszulahotel érkezett Kaposvárra. – Könnyen összeszerelhetők, tisztíthatók, tűzálló és vízálló, jó hőszigetelő. A kabin elülső és hátulsó ajtaja is bezárható, az ember által termelt hő belül marad és melegen tartja a fekhelyet. A külső hőmérséklethez képest 15 fokkal melegebb van benne, – emelte ki Nagy Bernadett, a Nyitott Kapu Gondozási Központ vezetője. Hozzátette: nagyon örül annak, hogy az utcán éjszakázó hajléktalanok is felfedezték a menedéket, hiszen éppen azok számára kínálták fel a kapszulahotel lehetőségét, akiket eddig semmilyen módon nem tudtak rávenni, hogy bejöjjenek a szállóra. 

 

Konzervet és fóliát visznek nekik 

Az iglu előtti cipő vagy papucs jelezte ottjártunkkor, hogy valaki napközben is ebben pihen. A jövőben az ügyfélszolgálaton kell az iglura bejelentkezni. – Tudunk adni hálózsákot, paplant, de nem igazán van erre igény, az iglu jól tartja a hőt és az volt a célunk, hogy a hajléktalanok ne bokrokban, padokon aludjanak, hanem a szálló környezetében biztonságos helyen – emelte ki a hajléktalanközpont vezetője. Hozzátette: megérkeztek az első igazi fagyok, és ilyenkor a kihűlés veszélyezteti az utcán élőket. A kapszulában zárt alvóhelyük van és a szálló közelében jobban oda tudnak rájuk figyelni a gondozók. Ennek ellenére az utcai szolgálat továbbra is marad, ősztől tavaszig járják a várost. – Igyekszünk behívni őket a szállóra, vagy az iglukba. Viszünk konzerveket, meleg teát és izolációs fóliákat nekik – mondta el Nagy Bernadett. 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában