Közösségek

2022.02.26. 14:00

A civilekkel közösen lépne előbbre az önkormányzat

A Covid miatt az idén is elmaradt az advent időszakára tervezett beltéri programok többsége a megyeszékhelyen. Ez különösen a nyugdíjas közösségeket érintette érzékenyen, mivel az év legszebb ünnepéhez kapcsolódó rendezvényeikre sem kerülhetett sor.

Varga László

A városban több mint háromszáz civil egyesület van bejegyezve, ezek közül nagyjából nyolcvan, köztük a nyugdíjasszervezetek dolgoznak aktívan, tudtuk meg Battyányi Beátától, a polgármesteri hivatal roma- és civil referensétől. – Ezek tevékenységi köre rendkívül szerteágazó – tette hozzá Battyányi Beáta. – Az ősszel megrendezett városi civil nappal is szerettük volna felhívni erre a nagyközönség figyelmét, s igyekeztünk kedvet csinálni ahhoz, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közösségek életébe.

A legtöbb egyesület a kultúra területén működik, köztük a nemzetközi hírű Somogy Táncegyüttes, a Vikár Béla Kórus és annak munkáját segítő alapítvány, valamint a Somogyi Hagyományőrző Huszárok Egyesülete és a Kárpát-medencei Magyarok Baráti Társasága is. A sportcélú szervezetek többsége az iskolás korosztálynak kínál több mint negyven sportágban választási lehetőséget. Az érdekvédelmi egyesületek ifjúságvédelemmel, hátrányos helyzetű családok, romák problémáival, fogyasztóvédelemmel is foglalkoznak, de a hasonló élethelyzetben lévők, így a nők, a kismamák, a nagycsaládosok, a panellakók, a lakótelepen élők is egyesületbe tömörültek. Ezek a közös programok szervezésén túl a napi gondokon, nehézségeken is segítenek túljutni. 

Oktatással kapcsolatos feladatokat szinte csak alapítványi formában látnak el a polgári közösségek, amelyek a városban lévő alap- és középfokú intézmények szervezetei. Egyesületet működtetnek a veleszületett, tartós fogyatékossággal járó, az életvitelt hosszú távon befolyásoló betegségben szenvedők, így a mozgáskorlátozottak, értelmi fogyatékkal élők, hallássérültek, vakok és gyengén látók, vese- és cukorbetegek, lisztérzékenyek, rákkal küzdők is. Tagjaiknak rendszeresen szerveznek orvosi előadásokat, tapasztalatcseréket. A nyugdíjasszervezetek is viszonylag nagy számban, területi elosztásban vannak jelen. Rendezvényeik főleg az ünnepekhez kötődnek, de a városi programoknak is lelkes résztvevői, ezen kívül karitatív tevékenységet is folytatnak. 

A természet- és környezetvédelemmel foglalkozó egyesületek a környezettudatos életvitel népszerűsítése mellett túrákat is szerveznek.

A döntés-előkészítésbe is bevonnák az egyesületeket

Battyányi Beáta szerint gondot jelent, hogy a tagság főként az idősebb korosztályból kerül ki. – A jövőre nézve feladatunknak tekintjük a csoportok taglétszámának növelését és fiatalítását – emelte ki a referens. – Kaposvár önkormányzatának alapelve a civil szféra minél szélesebb körű bevonása a szolgáltatások ellátásába, a döntés-előkészítési folyamatokba, és hosszabb távon is számít a nonprofit szektor szolgáltatásaira. Ennek megfelelően évente átlagosan 80 millió forinttal is támogatja a közösségeket. Viszonzásként a civil szervezetek nemcsak a város és az emberek közötti információcsere folyamatában töltenek be közvetítőszerepet, de egyre gyakrabban látnak el személyre szabott közfeladatokat is, például szociális területen. Az ő javaslatukra részesült 2019-ben Kaposvár a Közösségeket Támogató Önkormányzat díjban is.

Fotó: Lang Róbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában