Megújulás

2022.02.10. 09:00

A nádaratók munkája is kell a tiszta balatoni vízhez

A szükségesnél jóval kevesebb nádat tudnak learatni a Balatonnál az idén. Siklós Gabriella az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője elmondta, ahhoz, hogy a tó körül megújulhasson a növény, mintegy 250 hektárnyi területet kellene levágni, ennek azonban csak a töredékét tudják learatni most.

Marosi Gábor

Már évek óta nem tudják teljesíteni a nádgazdálkodási tervet a Balatonnál. A tó körül tavaly is csak 29 hektáron aratták le az elszáradt növényzetet. Emellett az OVF 47 hektár megtisztítására adott ki mederkezelői hozzájárulást önkormányzatoknak, civil szervezeteknek és magánszemélyeknek. A tó körül összesen 1200 hektárnyi nádas található, ennek legalább harmadát-negyedét le kellene vágni telente. 

A nádaratást vállalkozók végzik el a Balatonnál, de évről évre egyre kevesebben foglalkoznak ezzel. Az idén is mindösszesen egy jelentkező akadt, aki elvállalta azt, hogy megritkítja a növényzetet. – A vízügynek nincsen saját gépe ahhoz, hogy elvégezze a feladatot. Ez egy nagyon különleges munka, speciális eszközökkel – mondta Siklós Gabriella. – A körülmények is megváltoztak, ami még nehezebbé teszi a nádaratást. Az egész folyamat alapja az lenne, ha befagyna a víz, és a növényt a jégről lehetne vágni, nem a vízről. 

– A legnagyobb probléma, hogy jelenleg nem ismert olyan technológia, amivel hasznosan, minél kevesebb kárral lehetne learatni a nádat. Az egész vízügyi ágazat most arra keresi a megoldást, hogyan lehetne a jelenlegi fagymentes helyzetben levágni az évenként előírt 200–250 hektárnyi területet. Nemzetközi példákat is vizsgálták a munkatársaim, de egyelőre nem találták a megoldást – mondta Siklós Gabriella. Az OVF szóvivője kiemelte, azért fontos évről évre megújítani a balatoni nádast, mert ha az elszáradt növény „belefekszik” a vízbe, akkor belerothad, ami vízminőségi problémákat okozhat. Hozzátette, bár az elmúlt években nagyon kevés területen sikerült learatni a nádat, a Balaton vízminősége nem gyengült. 

 

Február közepe után még meghosszabbítható az engedély

Siklós Gabriella érdeklődésünkre elmondta, a nádaratást végző vállalkozás jelenleg a tó északi felén, Szigliget térségében aratja a nádat. A munkára 2021 decembere és 2022 február 15-e között van lehetőség, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóság hozzájárulásával azonban február 28-ig meg lehet hosszabbítani az engedélyt. Az idei nádaratásra hárommillió forint forrás áll rendelkezésre, amiből 25 hektárnyi területet lehet megújítani – tette hozzá az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában