F18 - Super Hornet

2022.02.04. 15:48

A NATO Somogy felett mutatja meg erejét

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte, hogy különös morajlásokra, és megnövekedett repülőgép forgalomra lett figyelmes. Mint kiderült több nemzet együttes légiereje gyakorlatozott Somogy egén.

Barkóczy László

Fotó: Shutterstock

A hét minden napján gépek zúgtak el a fejünk felett megyénkben. Az igazán éles szeműek azt is kiszúrhatták az olykor kitisztuló égbolton, hogy egy nagyobb gép, és több kisebb – de jóval hangosabb – vadászgép is repked felettünk. A FlightRadar nevű internetes portál segítségével sikerült megnéznünk, hogy a francia és az olasz légierő hatalmas Boeing C135-ös tanker gépei, valamint az amerikai hadsereg F-18-as elfogó vadászrepülői gyakorlatoznak Magyarország felett.

A Magyar Honvédség sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a repülőgépek a légi utántöltést gyakorolják a somogyi légtérben.

Mint elmondták, a „Neptune Strike 2022” elnevezésű többnemzeti gyakorlat fő célja a NATO-tagállamok haderejei közti együttműködés erősítése. A kiképzési eseményt támogató F/A-18 Super Hornet vadászbombázók a Földközi-tengeren szolgálatot teljesítő, az Amerikai Haditengerészet állományába tartozó CVN75 USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó fedélzetéről szállnak fel és onnan érkeznek hazánk légterébe.

A viszonylag nagy távolságú repülés után légi utántöltést hajtanak végre, majd a magyar előretolt repülésirányítókkal a közvetlen légi támogatás eljárásait gyakorolják. 

A légi tankerek a repülésfigyelő oldalak alapján Franciaországból, Marseille, illetve Olaszország légibázisairól emelkednek a levegőbe.

A hadgyakorlat a előreláthatólag február 7-ig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában