Ukrán háború

2022.02.28. 14:00

A somogyiak is összefogtak a kárpátaljai magyarokért

A somogyiak közössége már sokszor megmutatta a bajban, hogy összefogva sokat tehetünk azokért, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Az ukrán háború kapcsán is megmozdultak a megye civiljei és a lakosság segítségét kérik a kárpátaljai magyarok megsegítésében.

Marosi Gábor, Kiss Kálmán, Sonline

Fotó: © Unger Tamás

Az egyházi szervezetek folyamatosan segítik a kárpátaljai menekülteket. A Katolikus Karitász munkatársai a keleti országrészben Fehérgyarmaton, valamint Nyíregyházán alakítottak ki menekültpontot és határ menti településen, Beregsuránynál is segítenek. 

Feketéné Szabó Márta, a Kaposvári Egyházmegyei Karitász igazgatója megkeresésünkre elmondta, Kaposváron is gyűjtenek a háború elől menekülőknek és azoknak is, akik Kárpátalján maradtak. – A bajba jutott embereknek elsősorban pénzt gyűjtünk – emelte ki Feketéné Szabó Márta. – Nagyon sokan érdeklődnek és támogatják a rászorulókat. Adományvonalon és online formában várjuk a felajánlásokat, de személyes befizetésre is van lehetőség az egyházmegyei központban – tette hozzá az igazgató. 

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is támogatja azokat, akik Kárpátalján maradtak, és segíti a Magyarországra menekülteket is. Az MRSZ önkénteseket is toboroz, hogy minél hatékonyabban segítse a bajba jutott embereket. Petró László kaposvári református lelkipásztor érdeklődésünkre elmondta, egyelőre még nem keresték meg őket, de ha szükséges, akkor a balatonfenyvesi református gyermek- és ifjúsági üdülőben, valamint a zselickisfaludi református táborban is helyet tudnak biztosítani a menekülteknek. A Balatonon júniusig ( a táboroztatás kezdetéig) 280, Zselickisfaludon 116 embernek van szálláshely. 

Petró László hozzátette, gyűjtést is szerveztek a határon túli magyaroknak és nagyon sok vállalkozás ajánlott fel sofőrt, teherautót azért, hogy az adományokat el tudják vinni a magyar-ukrán határhoz. A kaposváriak gyűjtéséhez más gyülekezetek, szerveztek, cégek és egyetemek is csatlakoztak. 

A Baptista Szeretetszolgálat is támogatja az ukrajnai háború érintettjeit. Tartós élelmiszereket, konzerveket, bébiételeket, ivóvizet, alapvető higiéniai termékeket és téli ruházatot csoportosítottak át a dunántúli logisztikai központból az ukrán határhoz közeli mátészalkai raktárbázisra. A szervezet gyűjtést is hirdetett, a 1355-ös adományvonalon hívásonként 300 forinttal lehet támogatni a rászorulókat.

Látrányból már elindult egy segélyszállítmány Kárpátaljára, erről ide kattintva olvashatsz! 

 

Imádkoztak Marcaliban és Barcson is 

 Ünnepi szentmisén emlékeztek a kommunista diktatúra áldozataira a Gyümölcsoltó Boldogasszony plébániatemplomban a hétvégén, ahol Kiss Iván címzetes prépost, plébános Szent II. János Pál pápa jelentőségéről beszélt az egybegyűlteknek. Mint mondta, a pápa mindent megtett életében a kommunizmus megszüntetéséért. Az istentiszteleten imádkoztak az orosz-ukrán háború mielőbbi befejezésért és a békéért, majd a jelenlévők a templom előtt, a Szent II. János Pál pápa szobornál és az 1956-os emlékműnél mécseseket gyújtottak a kommunizmus áldozataiért.  Barcson is a békéért gyújtottak gyertyát, közel félszázan vettek részt a megmozduláson. Sokan a templomba egyébként nem járók közül is elmentek a templomhoz, hogy Sas Rudolf plébános vezetésével könyörgjenek a békéért. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában