Gyűjtés

2022.02.23. 11:30

Adománykötetekkel lesz színesebb a program

Könyvgyűjtésbe fogott a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtár Kaposváron.

Turbéki Bernadett

A kezdeményezés célja, hogy az intézmény alapítványának működését megalapozzák. Eddig négy-ötszáz kötet sorakozik azon a polcon, amelyen a 2000 után kiadott, jó állapotú könyveket gyűjtik a könyvtárban. Legtöbbje szépirodalom, ám van közöttük néhány igazi csemege is. 

– Sok szépirodalmi kiadvány érkezett, aminek nagyon örülünk, mert mindig arra a legnagyobb a kereslet – mondta Németh Gabriella, az állománygyarapító és feldolgozó csoport vezetője, miközben egy nagy értékű, űrhajózásról szóló könyvet mutatott nekünk. A polcon történelmi témájú kötetek és szakirodalom is helyet kapott, elsősorban pszichológiai témájú könyvek gazdagítják a téka gyűjteményét. 

– Feladatunk, hogy helytörténeti kiadványokkal is bővítsük a könyvállományt, ezért nagyon örülünk, amikor Somogy megye és Kaposvár helytörténetével kapcsolatos könyvet hoznak – tette hozzá Németh Gabriella. – Többször előfordult már, hogy olyan kiadványt kaptunk, amelyhez a könyvtár korábban nem jutott hozzá, mert a könyvet nem Kaposváron adták ki – mondta a csoportvezető, aki legutóbb egy harminc évvel ezelőtti kiadású helytörténeti könyvnek örült. – Ez a könyv is kuriózumnak számít – mondta –, Frankl József felnőtteknek szóló meséit tartalmazza. A kórház adta ki húsz évvel ezelőtt, és nekünk nem volt példányunk belőle – mutatta Németh Gabriella

A polcon, amelyen a könyvadományokat gyűjtik, még bőven van hely, bárki beviheti a 2000 után kiadott, jó állapotú könyveit. Turbéki Bernadett 

 

Börzét tartanak

A kiadványokat március végén az olvasók rendelkezésére bocsátják egy börze keretében. Bárki válogathat belőlük, ám nem eladni szeretnék őket. Az eredeti ár töredékéért, vagyis némi adományért cserébe adják oda. A jelképes összeget a könyvtár Kellner Bernát Alapítványa javára fordítják. Író-olvasó találkozók és hasonló programok lebonyolítását finanszírozzák majd belőle. A könyvadományokat március 20-ig várják az intézményben. 

 

 

Fotó: Muzslay P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában