2022.02.09. 14:00
Az étvágy a vízparton és otthon nőtt csak meg Somogyban
Somogyban a Balatonnál volt kiemelkedő, helyben bonyolított forgalom a vendéglátó-ipari egységekben a tavalyi évben, a megye többi részén inkább a házhoz szállítás volt kimagaslóan népszerűbb.
Fotó: Lang Robert Kaposvar
Csaknem 26 százalékkal több bevétel realizálódott a vendéglátásban tavaly az online kassza adatok alapján, ezt közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hét eleji összegzésében. A tavalyi 1030 milliárd forint csak 2,6 százalékkal kevesebb, mint az utolsó, pandémia szempontjából „békeévnek” mondható 2019-ben volt.
Mégsem örülhetnek a megyeszékhelyen működő éttermek, hiszen volt olyan, amely kisebb üzletbe kényszerült az otthonmaradó vendégek miatt. – Döbbenetes, ahogyan átalakult a forgalom – mondta Bekker Ildikó, a Kapos Street Food tulajdonosa. A környező utcákból is inkább rendeltek, mintsem beüljenek hozzánk. Volt olyan, hogy a futár elsétált pár száz métert a megadott címre. Mi kitartottunk hét hónapig, de utána sem indult meg a forgalom annyira, hogy beüljenek hozzánk enni. Így nem érdemes működtetni az éttermet – tette hozzá a kaposvári vállalkozó.
– Szerintem a gyorséttermek a pandémia nyertesei – mondta kérdésünkre Horváth Gábor, a kaposvári Laltro étterem tulajdonosa. – Azt látom, hogy az autós rendelésfelvevő helyeken mindig nagy a sor. Sokkal kevesebben ülnek be és többen viszik el az ételt vagy rendelik házhoz. A felhasznált csomagolóanyag mennyisége emiatt tavaly háromszorosára nőtt, fogalmazott. Majd hozzátette: az ünnepnapok kicsit jobbak, de a hétköznapi forgalom gyenge maradt.
Marcaliban kicsit más volt a helyzet, a Marcello Pizzériában nyáron nőtt a forgalom. – Szerintem ez a kormány kedvező intézkedései miatt alakulhatott így, rendszeresen szerveztünk programokat a kerthelyiségünkbe – mondta Egyed Márton tulajdonos, ám a hidegebb hónapokban inkább csak házhoz rendeltek a vendégek. Emiatt több futárt is alkalmaz éves állásban.
A Balatonnál sokkal jobb volt az elmúlt nyár a vendéglátóhelyeknek. Sokat számított, hogy rengetegen pihentek a tónál, és az is, hogy a SZÉP-kártya-zsebeket felszabadította a kormány. Ráadásul, még mindig inkább itthon maradtak a magyar turisták.
Egyenletesen sok vendéggel számolhattak az éttermek
– Azt mondhatom, hogy egyenletesebb volt a vendégszám-eloszlás, összességében sokan megfordultak nálunk – mondta Szili Zsolt, a zamárdi Szili Grill tulajdonosa. Így jobban bírtuk a munkát, hogy nincsenek olyan kiugró napok, mint két éve nyáron, tette hozzá.
– Tényleg jó év volt a tavalyi – vélekedett Mészáros Balázs, a szintén zamárdi Balázs Bisztró tulajdonosa. Szerinte a SZÉP-kártya-zsebek felszabadítása mentette meg a nyarat. Az idén még jobb nyárra számít a vállalkozó, hiszen már Balaton Sound is lesz.
Öt százalékkal jobb forgalmat tudhatott magáénak tavaly a fonyódi Fapipa étterem, ahol gyakran ebédre és vacsorára is asztalt kellett foglalni. – Az előszezon június elejéig gyengécske volt, aztán augusztusig kimagaslóan erős. Jobbak voltunk 2020-hoz képest, ami másoknak egy gyenge év volt, minket viszont a szezonalitásunkból adódóan nem érintettek annyira a bezárások, mondta Torma Zoltán tulajdonos.