Segítség

2022.02.28. 08:00

Célba ért a somogyiak adománya

MW

–Petrinja Közel 5,5 millió forinttal támogatták a somogyiak a horvátországi földrengések során súlyosan sérült petrinjai zeneiskola felújítását. Horvátország középső részét 2020. december 28-án és 29-én két erősebb földrengés rázta meg. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültjük volt. Az anyagi károkat 37,5 milliárd kunára becsülte a horvát kormány. 

A Frana Lhotke zeneiskola mindkét telephelyén súlyos károk keletkeztek, Sziszeken újjá kell építeni, míg Petrinján részben újjá kell építeni, részben fel kell újítani az épületet. Utóbbi munkálatokhoz járultak hozzá adományaikkal a somogyiak összesen ötmillió-négyszázharmincnyolc­ezer-kilencszáznégy forinttal. Az adományozás kezdeményezői, lebonyolítói csütörtökön Petrinján adták át jelképesen a támogatást. 

Móring József Attila országgyűlési képviselő egyik kezdeményezője volt a gyűjtésnek. Példaértékűnek nevezte a somogyiak összefogását, mellyel tartós élelmiszert, építőanyagot, de a helyreállításban történő kétkezi munkát és pénzt is ajánlottak fel. 

Martina Mladenović, a sziszeki hagyományőrző ház vezetője és Tomislav Ivšić, a zeneiskola igazgatója a diákok és a tanárok nevében is köszönetet mondott a támogatásért. Petrinján a baptisták fogadták be a több mint 70 diák képzését. A károsult zeneiskola hangszereit a baptista egyház udvarán konténerekben tárolják, az oktatás pedig a templom alagsorában zajlik az eredeti telephelyek megújításáig. 

Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke a horvátországi testvérmegyei kapcsolatok fontosságát hangsúlyozva kiemelte: a somogyiak mindig segítenek a bajban. 

Csende Jánosné, a Somogy Megyei Területi Horvát Önkormányzat elnöke megköszönte annak a 152 somogyi polgárnak a támogatását, akik önzetlenül hozzájárultak a földrengések okozta károk felszámolásához. MW 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában