Légi gyakorlat

2022.02.03. 10:14

Ezért zenghet a somogyi légtér a napokban

Nagyon sokan hallhatták az elmúlt napokban, hogy repülőgépek zúgtak a hét több napján is felettünk.

Barkóczy László

Előzetesen hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, viszont több olvasónk, és mi is hallottuk, hogy a hét több napján is repülőgépek folyamatos zúgása zavarja meg nyugalmunkat.

A Flightradar nevű alkalmazás segítségével gyorsan beazonosítottuk, hogy egy FAF4099-es lajtromszámú repülőgép folyamatosan köröket tesz meg Magyarország déli részén, ezért is hallhattuk többször is egymás után robajló zaját.

Magára a lajtstromszámra keresve, hamar kiderült, hogy ez a szám a francia hadsereg egy Boeing CW135-ös gépéhez tartozik, egy ilyen típus repült el többször is felettünk az elmúlt pár napban.

Ekkor rögtön kérdéssel fordultunk a Magyar Honvédség sajtóosztályához, akik cikkünk megjelenéséig még nem reagáltak megkeresésünkre. Amint válaszolnak kérdéseinkre, hogy mit keresett felettünk a francia hadsereg tankere, azonnal frissítjük cikkünket.

Forrás: Shutterstock

Információink szerint voltak olyanok, akik látták, hogy F18-as vadászgépek is a légtérben tartózkodtak, és az előbb említett Boeinggel a légi tankolást gyakorolták felettünk. Jelenleg három európai ország rendelkezik F18-asokkal, a finn, a spanyol, és a svájci hadsereg. Ez valószínűsiti egy NATO hadgyakorlat megtartását felettünk.

A Spanish F/A-18 from Aviano AB, Italy, gets refueled by a C-130 over the Adriatic Sea during Operation Decisive Edge in support of Operation Joint Endeavor.

Az interneten fellelhető források szerint hasonló gyakorlatot tartott a francia hadsereg január végén.

Forrás: Schmall Rafael

FRISSÍTÉS!

Csütörtökön délelőtt az olasz légierő gépe repked Somogy felett, olvasóink ezt hallják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában