Fecskék végveszélyben

2022.02.13. 17:30

Fészekkel segíthetjük a csökkenő fecskeállomány dolgát

Felére csökkent a hazai fecskeállomány az elmúlt két évtizedben Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) adatai szerint körülbelül kétmillió madár hiányzik az országból.

Marosi Gábor

2019.09.27. Madármegfigyelés és fecskegyűrűzlés a Dinnyési Fertő területésn. Dinnyés. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotós: Nagy Norbert

Molnár Marcell a MME kaposvári csoportjának elnöke elmondta, az egyesület tíz évvel ezelőtt azt jósolta, hogy 2020-ra egyáltalán nem lesz fecske az országban, ezért kampányt indítottak, ami valamelyest lassított a folyamaton. 

– Több veszély is fenyegeti a fecskéket. Egyrészt vándormadarak, ezért előfordul, hogy nem mindegyikük éri el az úti célt. Ez azonban csak a legkisebb probléma – mondta Molnár Marcell. – A nagyobb baj az, hogy a fészkelési időszakban nem találnak elég táplálékot, mert szinte mindenhol használnak rovarirtót és permetezőszereket. Az állattartó telepek a legtöbbször zárt rendszerűek, ezért oda alig tudnak bejutni a fecskék, illetve olyan szereket használnak, hogy a trágyában nem kelnek ki a lárvák sem. A másik nagy táplálékbázisukból, a szúnyogokból is kevesebb van, mert a rovarokat kémiailag és a biológiailag is irtják. A harmadik nagy probléma, hogy megfogyatkoztak a fészkelőhelyek. Sok helyen a házak oldaláról leverték a fészkeket. De az is probléma, hogy amikor újítják fel az ingatlanokat, eltávolítják a fecskék lakhelyét, ami költési időszakban tilos – hangsúlyozta Molnár Marcell

A MME kaposvári csoportjának elnöke kiemelte, vásárolni és készíteni is lehet műfészkeket. Amikor egy ilyenbe beleköltözik a fecske, akkor általában mellé sárból is épít egy másikat. Ha valakit zavar a fecskék ürüléke, akkor a fészkek alá úgynevezett fecskepelenkát is lehet tenni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában