Fotók

2022.02.27. 09:00

Hagyományokat őrizve töltötték a kolbászt

Hagyományőrző disznóvágást és azt követő tort tartottak szombaton Szabadiban. Az egy éves kihagyást követően életre hívott együttléten farsangi fogások is terítékre kerültek.

Koszorus Rita

Hajnalban keltek útra a hagyományok szabadi ápolói, hogy a batéi sertést lebökjék és hazaszállítsák a feldolgozáshoz. A falu apraját és nagyját is összehozó rendezvényen Antal Lajosról megtudtuk, nem csak a település vezetéséhez ért, de a böllér szerepében is jeleskedett. 

A sertéshús feldolgozásában mindenki részt vett, volt aki a zsírt sütötte, s olyan is aki a kolbászok töltésével foglalatoskodott. Így készülhetett el az ízletes kolbász és a mesterszakácsokat is meghazudtoló sült hús délutánra. A művelődési házban várták a finom, házias ízek a szabadiakat, hogy megízleljék a háztáji disznóságokat. - Sajnos már csak elvétve vannak, akik tartanak állatot a faluban - mondta Antal Lajos, polgármester. Amikor én voltam gyerek, még minden háznál volt tehén, ló és disznó. Ma már ennek nyoma sincs. Talán kényelmesebbek lettünk és ez már egy rohanó világ, amiben nincs ideje az embernek állattartásra, tette hozzá. 

A hagyományőrző disznóvágással kicsit az is a cél, hogy megmutassák azoknak a fiataloknak, akik fontolgatják az állattartást, mennyivel másabb a háztáji jószágból készült ételek íze, s milyen sokoldalúan feldolgozható egy sertés. 

A rendezvényen Gelencsér Attila, a Zselic országgyűlési képviselője is részt vett, aki a közelgő nőnap alkalmából virággal kedveskedett a disznóvágáson segédkező asszonyoknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában