Költségvetés

2022.02.09. 15:48

Hiány nélkül tervezte idei költségvetését a megye

A területfejlesztési feladatok is szóba kerültek az idei költségvetés elfogadásakor a Somogy Megyei Közgyűlés szerdai ülésén a kaposvári Vármegyeházán. Folytatódik a Szülőföldem Somogyország program, és jelentős fejlesztések várhatók.

Kovács Gábor, [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a Somogy Megyei Önkormányzat és hivatala 2022. évre tervezett összevont költségvetését, melyet hiány nélkül, közel 1,54 milliárd forintos főösszeggel terveztek meg. Gyenesei István (Somogyért) hozzászólásában utalt arra, hogy nagyobb, méltóbb feladatokat is kaphatna a megyei önkormányzat. Az intézményfenntartó megyét felváltotta a területfejlesztő megye, és a területfejlesztést feltöltötték tartalommal a Top és a Top Plusz időszakában, hangzott a válaszban.  

Forrás: Lang Robert Kaposvar

– A megyei önkormányzat területfejlesztési hatáskörei élesedtek: a megye alkot területfejlesztési programot és meghatározza a kereteket, ami között a települések fejlesztése mozoghat – mondta Sárhegyi Judit megyei jegyző. – Nemkülönben fontos hatáskörré vált a végrehajtás, mert 150 önkormányzat TOP-os pályázatát bonyolítottuk le. A települések megelégedésére, hiszen a TOP Plusz első körében már 105 pályázatot nyújtottak be.      

Az előző ciklusban vállalt feladataiknak maximálisan eleget tettek, és a következő eu-s ciklusban vállalt részvételük megkezdődött  – hangsúlyozta Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki új információkkal is szolgált. A következő ciklusban némileg másként történhet a források elosztása, de ez még nem alakult ki véglegesen.   

– Szó esett az aktív turizmus beemeléséről a megyei TOP-keretbe, és a gyógyfürdőkhöz kapcsolódó energetikai fejlesztések is plusz támogatásként érkezhetnek – mondta a megyei elnök. – A balatoni fejlesztésekben is lehet változás, átcsoportosítások után a balatoni megyék plusz forrásokhoz juthatnak a jövőben.  

Forrás: Lang Robert Kaposvar

Biró Norbert megemlítette, hogy a megye előkészítő tevékenységet folytat a Dráva melletti kerékpárút, és a Kaposvár és Szigetvár közötti kerékpárút létrehozásában. Huszti Gábor alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző ciklusban 43,5 milliárd forint támogatás érkezett a megye fejlesztésére, és végül ez 56 milliárdra nőtt, viszont az új ciklusban a jelen adatok szerint 72 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre, ez 30 százalékos emelkedést jelent. Kiemelte, hogy a foglalkoztatási paktum korábban 1,9 milliárd forintból ért el eredményeket, most közel 4 milliárdot fordíthatnak a foglalkoztatás további javítására.     

 

Lassan halad a horvát együttműködés

 

 A költségvetésben szerepel a Szülőföldem Somogyország program folytatása is. Beszámoló hangzott el a megyei önkormányzat tavalyi nemzetközi tevékenységéről és idei terveiről. Kiemelt feladatként határozták meg a Hargita megyei kapcsolat szorosabbá fűzését, valamint a többi testvérmegyével az együttműködés folytatását. Folytatják a nemzetközi projektekben megkezdett részvételt, a Pannon Európai Területi Társulásban, illetve a horvát-magyar határmenti programokban. Biró Norbert elmondta, hogy a személyes jó viszonyon túl a vártnál nehezebben halad az együttműködés a horvátokkal, és erre még a covid is rátett egy lapáttal. A képviselők egyebek mellett elfogadták a közgyűlés elnökének és alelnökeinek önkormányzati törvényben rögzített illetményét. A törvény betűje szerint a megyei elnökök fizetése a megyei jogú városok polgármesteri bérének 90 százalékát teszi ki kötelezően. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában