Népesség

2022.02.22. 09:00

Jó az adómentesség, de igazán a munka csábít csak vidékre

Két évtized alatt 400 ezerrel csökkent az ország népessége, vannak azonban olyan térségek, ahol többszörösére nőtt a lakosságszám. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Somogyban a legjelentősebben Nemeskisfaludon és Szántódon nőtt a lakók száma az elmúlt években.

Marosi Gábor

Évek óta működik egy időseket gondozó szeretetotthon Nemeskisfaludon, ahol jelenleg 78-an élnek. Az intézmény lakóinak nemeskisfaludi lakcímkártyájuk van, ezért fordulhat elő, hogy jóval többen élnek a faluban, mint évtizedekkel ezelőtt. Zenger Zsolt polgármester megkeresésünkre elmondta, ha az otthon lakóit nem számítanák bele a statisztikába, akkor pontosan ugyanannyi (58) állandó lakója lenne a falunak most, mint két évtizede. 

– Hiába van 58 bejelentett lakos a településen, életvitelszerűen nem mindenki lakik itt – hangsúlyozta Zenger Zsolt. – Az önkormányzat adatai szerint – az otthon lakóit leszámítva – 38-an élnek Nemeskisfaludon. A legtöbben középkorúak, körülbelül tízen idősek és mindösszesen hárman 18 év alattiak. A környéken kevés a munkalehetőség, ezért sokan nem akarnak ide költözni, pedig nagyon szép a településünk. Legutóbb két éve egy fiatal házaspár és két német család is itt találta meg a számításait – tette hozzá Zenger Zsolt

Szántódon is jóval többen élnek, mint húsz éve. 2001-ben 392 állandó lakosa volt a Balaton-parti településnek, két évvel később viszont már 626. Vizvári Attila polgármester azt mondta, 2002-ben a Kőröshegyhez tartozó somosi településrészen élők Szántódhoz csatlakoztak, ezért nőtt jelentősen a népességszám. Öt évvel később 600 alá csökkent a településen élők száma, azóta viszont folyamatosan emelkedik, jelenleg 699-en élnek Szántódon. 

Vizvári Attila elmondta, felkapott hely a település, sokan vásároltak ingatlant 2010 után. Helyben több munkalehetőség van, ami még vonzóbbá tette a községet. Sokan azonban nem életvitelszerűen élnek a településen, csak azért jelentkeztek be állandó lakcímre, mert akkor nem kell építményadót fizetniük. A polgármester hozzátette, ezt a „kiskaput” hamarosan felülvizsgálják. 

 

Siófok az egyik legnépszerűbb város

A legtöbb somogyi városban az elmúlt két évtizedben csökkent az állandó lakosok száma. Kaposváron a kétezres évek elején még 68 ezer 240-en éltek, a 2021-es KSH-adatok szerint azonban már csak 59 ezer 777-en. Dél-Somogyban sem jobb a helyzet. Barcson 2002. január elsején 12 ezer 343-an laktak, 2021-ben valamivel kevesebb mint tízezren. Csurgón húsz év alatt 1260-al csökkent a lélekszám, a tavalyi adatok alapján 4500-an élnek a határhoz közeli városban. Marcaliban 12 és félezerről 11 ezer 100-ra, Nagyatádon 12 ezerről 9800-ra, Tabon 4914-ről 4171-re csökkent a lélekszám két évtized alatt. Balatonbogláron csaknem 600-al és Fonyódon is körülbelül 300-al élnek kevesebben. Siófokon viszont nőtt a népesség száma. A statisztikai adatok szerint 2002-ben 23 ezer 460-an, tavaly 26 és fél ezren éltek a Balaton-parti településen. Zamárdiban 545-el emelkedett a lélekszám, 2021-ben 2797-en éltek a városban. Balatonlellén pedig mintegy 500-al laknak többen, mint húsz éve. 

 

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában