Fotók

2022.02.23. 17:20

Környezetkímélő, modern járművekkel gyarapodott a buszflotta

Négy új Volvo 8900-as járművel fiatalodott a somogyi buszok állománya. Megyénkben évente kétmillió utast szállítanak a helyközi buszjáratok, egyre korszerűbb körülmények között.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Környezetkímélő Euro 6e besorolású motor, 95 férőhely, akadálymentes felszálló, USB csatlakozó, fedélzeti kamera és utastájékoztató rendszer, légkondicionáló berendezés – ezek a legfontosabb paraméterei annak a négy busznak, amelyből három a kaposvári, egy pedig a siófoki buszállomásra érkezett. Nemcsak Fonyódra, Tabra és Marcaliba, Somogysárdra vagy Kapolyba jutnak el az új buszok, de olyan kistelepülésekre is, mint Gadács. Az összesen 334 millió forint értékű járműveket ünnepélyesen adták át szerdán. 

– A választókerületemben több olyan település is van, amelyik csak autóbusszal érhető el, vonattal nem – mondta Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője. – Fontos, hogy a kistelepülésekre is minőségi módon jussanak el az utasok. 

2018 óta 52 új autóbusz állt szolgálatba a megyében. 

Fotók: Lang Róbert

– A négy új busz a választókörzetemhez tartozó 29 településen fordul majd meg rendszeresen – mondta Witzmann Mihály, Siófok és térsége országgyűlési képviselője, aki arról is szót ejtett, hogy 250 kilométer úthálózat újult meg a megyében. – Ezzel a fejlesztéssel újabb jelentős lépést tettünk a térségünk közlekedési infrastruktúrájának javítása érdekében. 

Az átadón Borhi Zsombor, Kaposvár alpolgármestere arról beszélt, hogy környezetbarát buszparkot alakít ki a város, elektromos buszok beszerzése van napirenden. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója megemlítette, hogy rövid időn belül harmadszor jelenthették be új járművek érkezését Somogyba. Ezzel a járműveik 21 százalékának cseréjét elvégezték, és a buszok átlagéletkora 11,6 évre csökkent megyénkben. 

– A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot és autó helyett üljenek autóbuszra – mondta Pafféri Zoltán. – A közösségi közlekedés választása fontos lépés a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés felé vezető úton. 

Négy év alatt a Volánbusz országosan 1700 új autóbuszt állított forgalomba, és további ezer új jármű beszerzését tervezik. Ezzel az országos flotta majdnem fele megújulhat, és évente 50 ezer tonna károsanyag kibocsátástól mentesítik a környezetet a régi buszok kivonásával.  

Könnyebb vezetni az új járatokat 

A buszsofőrök véleményét is kikérték a kaposvári buszállomáson az új járművekről. A sofőrök elmondták, hogy ezeket a buszokat könnyebb vezetni, ezért kevésbé fáradnak el egy nehéz munkanapon. Az utasokat ugyanakkor XXI. századi megoldásokkal szolgálják ki az új járatok. A MÁV-Volán csoportnak az a szándéka, hogy egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatásokkal várják az utazókat, hangsúlyozták a Volán közlekedési szakemberei. Az országos autóbusz-megújítási program folytatódik, és ennek kényelmét érezhetik az utasok. Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: a buszbeszerzések a vidék Magyarországát szolgálják, így a kistelepülések egyre inkább bekapcsolódhatnak az ország vérkeringésébe.             

      

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában