Mennyei a menüsor

2022.02.05. 09:12

Lila halkolbász és szárnyasprád is készült Krúdy-módra

A tintahallal színezett halkolbász nem számít egy hétköznapi fogásnak a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium tanműhelyében. Ruprecht László séf látogatott el az intézménybe a napokban, ahol mesteri fogásokat is mutatott a leendő kollégáknak.

Góz Lilla

Nem új keletű a Krúdy Gimnázium és a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) kapcsolata. Tavaly a szervezet a Magyar Konyha magazinnal, az Agrár­marketing Centrummal és az Agrárminisztériummal közösen szakácsversenyt hirdetett, amelynek októberi döntőjében a hat csapat közül a siófokiak kerültek ki győztesként. 

A szervezet nem csak a győztesnek, hanem a többi csapatnak is felajánlotta, hogy a továbbiakban is segítik munkájukat. Missziójuknak tekintik a szakmai utánpótlás gondozását, képzését és inspirálásukat. Fontosnak tartják a következő szakmai generáció támogatását. 

Ruprecht László séf, a SVÉT elnöke ennek az együttműködésnek a keretében volt a siófoki Krúdy gimnázium vendége. – Különböző konyhatechnológiai eljárásokat mutatott, valamint a minőségi alapanyagok változatos felhasználása volt a nap programja – mondta el Tóth Krisztina, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium igazgatója. 

Hozzátette: készült töltött fogasfilé hidegen, tintahallal színezett halkolbász céklasalátával, friss zöldekkel és halvelouté-val, valamint a szarvasbélszínt szárnyaspráddal, különleges pecsenyelével jus-vel, töltött gombafejjel, pirított kelkáposztával, kölessel, birssel és fűszeres zellerpürével tálalták bistro és fine dining formában. 

Január elején egyébként az egyesület a marcali Hikman Béla Szakképző Iskolába is ellátogatott, ahol közösen készítették el a korábbi versenyre készült menüsort. Marcaliban az asztalra szuvidált dámvad és vargányás burgonyanudli került, előételként pedig egy különleges salátát tálaltak. 

 

Szarvasbélszín mustármagkaviárral és grillezett gombával

A szakácsverseny első fordulójában gasztronómiai esszét, termelői kutatási anyagot kellett leadni és a tervezett, lefőzött ételek fotóját, majd a döntőben 240 perc állt rendelkezésre, hogy a helyszínen készítsenek el egy kétfogásos menüt 8 főre. Kömpf Tíria és Balogh István, oktatójuk Soósné Bolla Zsuzsanna irányításával fogasfilét készített zöld majonézzel, málnás céklával és friss salátával. Főételként szarvasbélszínt kelkáposztás kölessel, grillezett gombával, birs­almás mustármagkaviárral és vörösboros jussal tálaltak. 

 

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában