Tollas barátaink

2022.02.04. 10:00

Madárbarát kertek segítik a túlélést a téli hidegben

G. L.

Országszerte több ezer Madárbarát kert várja télen a szárnyas kedvenceket. Hetente több alkalommal etetik a madarakat az Arany János óvodában. Az udvaron több odú, itató és etető van számukra. Székely Gabriella tagóvoda vezető elmondta: évekkel ezelőtt csatlakoztak a Magyar Madártani Egyesület programjához, mert fontosnak tartották, hogy a városi gyerekeket megismertessék a madarakkal. – Megtanulják hogy néz ki a széncinege, vagy a többi madárfaj, és arra neveljük őket, hogy gondoskodjanak az élőlényekről télvíz idején. 

Csapó Miklós 79 éves, kaposfői nyugdíjas kertje tele van odúkkal, etetőkkel és itatókkal. – Nagyon nem kell szoktatni őket, mert kopognak az ablakon, ha éhesek. Megszokták, hogy itt terített asztal vár rájuk – mondta Csapó Miklós. A nyugdíjas férfi a mezőgazdaság szerkezeti átalakulásával magyarázza, hogy kevesebb az énekesmadár az etetőknél. 

– Online felületünkön lehet jelentkezni a Madárbarát kert programra, Somogyban több óvoda, iskola, munkahely és magánszemély is jelentkezett, és örömünkre folyamatosan csatlakoznak – mondta el Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári helyi csoportjának vezetője. Hozzátette: az enyhe télen a pintyfélék könnyebben találnak élelmet, viszont az énekesmadarak nem, számuk évek óta csökken Európa-szerte. – Nincs elég odú, a fákat kivágják, amint korhad, emiatt mesterséges odúkat helyezünk ki – tette hozzá. – A rovar- és magevő madarak tápláléka lecsökkent a sok növényvédő szer használata és a kevés gyepes terület miatt. Figyelmeztetett, a madarak etetését mindenképpen folytassuk március közepéig, majd ha tartósan 10–15 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor fejezhetjük be az etetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában