Évforduló

2022.02.15. 13:42

Makoveczre emlékeztet a vándoroszlop

Szombathely és Zalaegerszeg után hétfőn Kaposvárra érkezett a Makovecz Imre halálának tízéves évfordulójára emlékeztető vándoroszlop, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre alapítvány készíttetett, és az építészgéniusz alkotásait mutatja be.

Turbéki Bernadett

Somogyba szánt 22 terve közül csupán 8 valósult meg a megyében, ebből az egyetlen kaposvári a Cseri úti fiókkönyvtár. A legtöbb somogyi Makovecz tervezte ház Balatonszabadiban csodálható meg, de épült a megyében templom, vendéglő, II. világháborús emlékmű és egyesületi ház is, amit ő tervezett. 

– Makovecz Imre az organikus építészet képviselője volt, mindig figyelembe vette a környezeti adottságokat, ha egy épületet tervezett. Jellemzően természetes anyagokkal, kővel, fával, természetes palával képzelte el az épületeket – mondta Lőrincz Ferenc építész, maga is Makovecz-tanítvány. Az építésztanítványok hétfőn este a Takáts Gyula Megyei Hatókörű városi könyvtárban gyűltek össze egy kerek­asztal-beszélgetésre, amelynek keretében Makovecz Imre munkásságát méltatták.

 

Isten és ember 

– Ég és föld között óriási a távolság, Isten és ember között azonban lényegesen kisebb. Ezt a közelséget mutatta meg Makovecz Imre az építészetével – mondta Dér Tamás kaposvári alpolgármester a Makovecz Imre tiszteletére állított vándoroszlop fogadásakor. Kaposváron több építész is Makovecz Imre tanítványa volt, legtöbben ma is abban a szellemben alkotnak, amelyet a mester hagyott rájuk örökül. 

 

Dér Tamás (balról) és Lőrincz Ferenc 

Fotó: Muzslay Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában