Tiltott vadászat

2022.02.25. 14:00

Másfél év börtön a büssüi agaras vadászatért

Precedens értékű büntetést szabott ki a Kaposvári Járásbíróság arra a két büssüi orvvadászra, akik tavaly januárban agár kutyáik „közreműködésével” vaddisznót ejtettek el és a tetemet ellopták.

Góz Lilla

 A tetem maradványait a vadászok találták meg egy félreeső háznál. Ám nem ez volt az első eset, amikor feljelentést tettek. 


Kemenszky Péter, a Kerekesmenti Vadásztársaság elnöke elmondta: Büssü környékén történt már kutyás vadorzás. Több alkalommal értek már tetten illetéktelen személyeket orvvadászaton, most precedens értékű büntetést szabott ki a bíróság a tavalyi eset kapcsán. 

– A két elkövető – mind az első, mind pedig a másodrendű vádlott – 1 év 5 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint kötelezték őket a vadásztársaság kárának megtérítésére – mondta Kemenszky Péter. Hozzátette: mindkét orvvadászt kötelezték továbbá állatvédelemmel, vadgazdálkodással, vadvédelemmel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó érzékenyítő képzésen való részvételre, illetve eltiltották őket vadászatra alkalmas kutya tartásától. 


– A vadásztársadalom és az állatvédők üdvözlik a bíróság következetes és szigorú ítéletét, a rendszerszintű agaras orvvadászatok így talán felszámolhatók a jövőben – emelte ki az elnök. 


– Többször voltunk kint a somogyi településen, de nagyon nehéz megtalálni ezeket a kutyákat – mondta el Nagy Henriett, a Szent Ferenc Állatotthon agármentője. – Elrejtik őket pincékbe, egyéb helyeken. Jelenleg harminc agár kutyánk van, közülük kilenc Büssüből. Babócsáról, Barcsról és Szabásról is hoztunk már el rosszul tartott állatokat, három bull-agár keverék is volt köztük. 
 

Keverékekkel is próbálkoznak


– Már nem csak agarakkal, hanem bull- és agárkeverékekkel is próbálnak vadászni tapasztalataink szerint, nálunk is van egy ilyen kutya, most négy hónapos – mondta el érdeklődésünkre Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület elnöke. Hozzátette: az ebet kis korától megfelelő szocializáció révén sikerült megnevelniük, de nem tenne jót neki, ha visszakerülne eredeti környezetébe. 
 


Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában