Háziorvosok

2022.02.02. 20:00

Négy betöltetlen somogyi praxis gazdát talált

Több millió forint praxisvásárlási támogatást kapott négy somogyi háziorvos. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) tavaly írt ki pályázatot azért, hogy a betöltetlen szolgálati helyek száma csökkenjen, illetve ne növekedjen. A támogatásnak köszönhetően két kaposvári, egy balatonlellei és egy buzsáki rendelőbe került új doktor.

Marosi Gábor

Fotó: Lang R.

Egy hónappal ezelőtt, január harmadikán kezdett el dolgozni a kaposvári Cseri úti rendelőben Várkonyi Andrea. A háziorvos több mint tíz évig orvoslátogatóként tevékenykedett, de úgy döntött, ebben a „nehéz” helyzetben visszatér a rendelőbe. – Nagyon sok az idős orvos és vannak betöltetlen helyek is, ezért szerettem volna újra praktizálni – mondta el érdeklődésünkre Várkonyi Andrea. – Az elődöm nyugdíjba ment, ezért megüresedett az álláshely, így tudtam pályázni. A praxisvásárláshoz 4 millió forint támogatást igényeltem, és szerencsére meg is kaptam ezt az összeget – tette hozzá Várkonyi Andrea. 

A kaposvári 25-ös számú háziorvosi körzet fél évig volt betöltetlen. A Búzavirág utcai rendelőben tavaly szeptemberben kezdett el hivatalosan is dolgozni Hajdu Xénia, előtte helyettesítéssel látta el a nyugdíjba vonult orvos feladatait. – Az önkormányzat keresett meg azzal, hogy megüresedett az álláshely, és szükség lenne a segítségemre, ezért pályáztam – mondta el kérdésünkre Hajdu Xénia. – Örültem a lehetőségnek, mert a szülővárosom orvosi közösségét erősíthetem. A NEAK támogatását is igénybe vettem. Nagy szükségem volt rá, mert anélkül nem tudtam volna megvásárolni a praxist – hangsúlyozta a kaposvári háziorvos. 

Balatonlellén is új doktor látja el a betegeket az egyes számú felnőtt háziorvosi praxisban. Zöld Attila a tóparti várostól több mint 300 kilométerre fekvő Szilvásváradról költözött Somogyba. A háziorvos kérdésünkre elmondta, több mint 30 évig a fekvőbeteg-ellátásban Egerben és Ózdon is dolgozott, de szeretett volna „pályát módosítani”. – A nagyobb gyermekemtől – aki szintén orvos – kaptam az információt, hogy van egy betöltetlen álláshely Balatonlellén – fogalmazott Zöld Attila. – Az elődöm, Bíró Tamás sajnálatos módon tavaly tavasszal koronavírus-fertőzésben elhunyt, így üresedett meg a praxis. Nagyjából egy évvel ezelőtt kezdtem el azon gondolkodni, hogy a Balaton partján vállaljak munkát. Adódott ez a lehetőség, pályáztam praxisvásárlásra és tavaly decemberben kezdtem el dolgozni a városban – hangsúlyozta Zöld Attila. 

 

Somogyban jelenleg harmincegy körzetben helyettesítenek 

A NEAK legfrissebb adatai szerint Somogyban jelenleg 31 betöltetlen háziorvosi praxis van, amiből 18 vegyes, 7 felnőtt és 6 gyermek. Vannak olyan körzetek, ahol több mint tíz éve nincs helyben háziorvos, a feladatokat helyettesítéssel látják el. A NEAK ezért januártól meghirdette a letelepedési pályázatát. Ezt olyan településeken lehet igénybe venni, ahol legalább 12 hónapja betöltetlen a háziorvosi vagy a fogorvosi körzet. Ebben a kategóriában 12 millió forintot lehet igényelni. Ott viszont, ahol 60 hónapja nincsen helyben lakó orvos, 20 millió forint támogatást is adnak. Dús István a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy Megyei elnöke elmondta, hiába vannak a több millió forintos támogatások, sokan akkor sem akarnak a nagyvárostól több tíz kilométerre letelepedni. Pedig az utánpótlásra nagy szükség lenne, mert a háziorvosok átlagéletkora 60–65 év – tette hozzá az elnök. 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában