Ellenőrzés

2022.02.17. 14:00

Nem játék a hinta és a csúszda ellenőrzése

Ellenőrzi a játszótereket és az üzemeltetésükkel kapcsolatos jogszabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság.

Harsányi Miklós

A megyei kormányhivatal közölte: Somogyban a hatóság tavaly 33 játszóteret ellenőrzött. Ebből 18-on 148 játszótéri eszköz közterületi volt, amelyeket többnyire önkormányzatok üzemeltetnek. Két, egyazon önkormányzat által üzemeltetett játszótér esetében állapítottak meg hiányosságot, amely 15 eszközt érintett. 
Az üzemeltető a játszótéri eszközök időszakos ellenőrzését a kijelölt szervezettel nem végeztette el, s erre kötelezték az önkormányzatot. A hatóság olyan játszótereket is ellenőrzött, amelyeket vállalkozások üzemeltettek. 
Hat esetben megállapították: az üzemeltetők törekednek arra, hogy az elavult, sok esetben saját készítésű, régi, használaton kívüli játszótéri eszközöket szabvány szerint készített eszközökre cseréljék. A megyei kormányhivatal azt is közölte: a kilenc ellenőrzött intézményi játszótér esetében több volt a probléma. A 176 vizsgált eszköz közül 63-nál nem végeztette el az üzemeltető a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését kijelölt szervezettel. Mely 35 százalékos kifogásolási arányt jelentett. 
A megyei kormányhivatal tapasztalata, hogy az üzemeltetők nagy része a folyamatos hatósági ellenőrzések hatására az anyagi eszközöket nem igénylő előírásokat betartja, a felülvizsgálatoknak viszont nem mindig tesznek eleget. H. M. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában