Gubera

2022.02.24. 11:30

Radar segíti, hogy lebuktassák a szemetelőket

A illegális hulladéklerakás elleni küzdelem jegyében indult a Tisztítsuk meg az Országot! projekt, amelynek keretében megjelent a HulladékRadar applikáció.

Matesz-Márkus Katalin

 A HulladékRadar egy mobilalkalmazás, melynek használatával az illegális szemétlerakás terjedését igyekeznek megakadályozni. Az alkalmazás lehetővé teszi a lakosság számára, hogy az illegálishulladéklerakó-helyeket bejelenthessék mobileszköz segítségével. A bejelentés az illetékes hatósághoz érkezik meg. Az applikációval az illegálisan elhelyezett hulladékra vonatkozó adatokat lehet megadni Magyarország területén. A rövid regisztrációt követően egyszerűen lehet bejelentéseket tenni, így az illegális hulladékot az illetékes hatóság gyorsabban és hatékonyabban tudja eltávolítani. 


A Somogy Megyei Kormányhivatalhoz 2021-ben a HulladékRadar alkalmazáson keresztül 219 bejelentés érkezett. Ennek köszönhetően több mint 700 tonna illegálisan elhelyezett hulladékot maguk az érintett területek tulajdonosai szállítottak el azután, hogy a hatóság megkereste őket. 


A hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok 2021. évi módosításával egyidejűleg a Büntető Törvénykönyv vonatkozó szakaszait is módosították, kiegészítették az illegális hulladék lerakásának felszámolása és a lerakók szigorúbb büntetése érdekében. Az újratermelődés megakadályozását szolgálja a hulladék illegális lerakásának szigorú szankcionálása: a jogsértőket a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság tagjai más szervekkel együtt szigorúan büntethetik. 
 

Szabadságvesztés is lehet a büntetés


A kormányhivatal tájékoztatása szerint az illegálisan szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük. Amennyiben valaki jelentős mennyiséget meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható lesz rá. A veszélyes hulladék vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék elhelyezéséért pedig akár öt év szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában