Száguldási kedv

2022.02.22. 13:42

Soha ilyen kevés új autót nem helyeztek forgalomba

Még soha nem helyeztek forgalomba olyan kevés új autót januárban az Európai Unióban, mint az idei év első hónapjában az Európai Autógyártók Szövetségének legfrissebb adatai szerint. Átlagosan hat hónapot kell várni a null kilométeres autókra, a legtürelmetlenebb vevők ezért inkább a pár éves autókat választják.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Ebben a hibrid autóban 250 chip van – mutatta márkakereskedésük egyik legnépszerűbb modelljét Szabó Péter, a Toyota Koto Autóház szalonvezetője. Hozzátette: tavaly óta a chip és egyéb alapanyagok hiánya miatt lassabban készülnek el a gyárban a járművek. – Van olyan típusunk, amire 2-3 hónapot kell várni, de olyan is, amelyre 12 hónapot. Március végéig árgaranciát vállalunk a nálunk vásárolt autókra – emelte ki Szabó Péter. Megjegyezte: a vásárlóik vásárlási szándéka nem változott, türelmesen várnak az új gépjárművükre. 

Ugyanez a helyzet egy másik kaposvári autókereskedésnél is. – Nálunk a Peugeot-ra átlagosan 8 hónapot kell várni, az elektromos, hibrid autók jönnek meg a leghamarabb, 4-5 hónap alatt – mondta el Horváth Attila, a Budai Autóház értékesítője. Hozzátette: azt tapasztalják, hogy az ügyfelek kivárják a megrendelt autókat, biztató számukra az árgarancia. S azt is látják, hogy az egész Európai Unióban ugyanez a helyzet, vagy rosszabb. Megjegyezte: nem látják, hogy a következő hónapokban gyorsulna a gyártás, ugyanis a chip mellett más alkatrészeket is nehezen tudnak beszerezni az üzemek. 

– Közel egy évvel ezelőtt kezdődött a chiphiány, ami miatt több hónapos várólisták vannak még most is az új autókra – mondta el Somogyvári János kaposvári kereskedő. – Ezért élénkült a kereslet az öt évnél fiatalabb gépjárművekre. Más országokban, például Németországban is hasonló a helyzet. Ott egy német állampolgár jelenleg legalább egy évet vár egy új Volkswagen gépjárműre. Megjegyezte: nagymértékű áremelés volt a szektorban, átlagosan 30–40 százalékkal drágultak a használt autók, szinte új áron lehet egy pár éves gépjárművet vásárolni. Ha eladunk egy autót, csak jóval drágábban tudjuk pótolni – mondta el a kereskedő. 

Somogyvári János kiemelte, az új mezőgazdasági gépek esetében is közel egy éves várólistára kell számítani. 

 

Középmezőnyben van a csökkenés

 

Idén januárban 682 596 új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, ez 6 százalékkal elmarad a tavaly januári 726 ezer 411-től az Európai Autógyártók Szövetségének adatai szerint. Ilyen alacsony darabszámra korábban nem volt példa, ráadásul január volt sorban a hetedik hónap, amikor szűkült az uniós piac, elsősorban a globális ellátási problémák, ezen belül a chiphiány miatt. Az Európai Unióban januárban Görögországban csökkent a legnagyobb mértékben az eladott új autók száma, 28,9 százalékkal. Magyarországon januárban 8088 új autót helyeztek forgalomba, ami 8,8 százalékkal kevesebb a tavaly januári 8868-hoz képest. 

 

 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában