Kisvasút

2022.02.11. 16:15

Teljesen megújult pályán vonatozhatunk a Nagyberekben

Megújult a Nagybereket bejáró balatonfenyvesi kisvasút több megállóhelye egy 650 millió forintos beruházás keretében. A megújult fenyvesi, valamint a vadonatúj imremajori és a csisztapusztai épületeket pénteken adták át.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Tizennyolc év után tavaly nyár óta ismét lehet kisvasúttal utazni a Balatonfenyves és Csisztapuszta közötti több mint 8 kilométeres szakaszon. A keskenynyomtávú vasútvonalat a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) újította fel Imremajor és Csisztapuszta között. 

A térségi települések 2016-ban nyújtottak be pályázatot Balatonfenyves vezetésével, hogy a Nagybereken átvágó kisvasúton ismét el lehessen jutni a Balaton-partról mindössze 5-6 kilométerre lévő Csisztapuszta gyógyfürdőjébe. A MÁV 2,1 milliárd forintból újította fel a vasútat, 650 millió forintos forrásból pedig az önkormányzatok kiegészítő létesítményeket építettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

A forrásból a fenyvesi állomásépület teljesen megújult, az imremajori megálló újjáépült, Csisztapusztán pedig új állomást építettek. Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere a pénteki átadón elmondta, nagy szükség volt a fenyvesi kisvasút és a megállóhelyek korszerűsítésére, azért is mert a Balaton körül ez az egyetlen ilyen közlekedési eszköz.

Forrás: Kovács Tibor

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az eseményen hangsúlyozta, a 176 éves magyar vasúti közlekedés az elmúlt években soha nem látott mértékben fejlődött. Versenyképesebb, biztonságosabb, kényelmesebb és gyorsabb lett. Az elmúlt 12 évben több száz kilométernyi vasútvonalat korszerűsítettek az országban. Schanda Tamás kiemelte, nagy szükség van a kisvasutak fejlesztésére, azért hogy egyre többen csodálhassák meg Magyarország természeti szépségeit. 

Schanda Tamás, helyettes államtitkár

Forrás: mav.hu

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a fenyvesi ünnepségen elmondta, a kormány célja, hogy 2025-re minden kisvasút megújuljon az országban. Hozzátette, a fenyvesi kisvasút a Balaton partján egy igazán fontos turisztikai lehetőség.

Révész Máriusz, kormánybiztos Balatonfenyvesen. 

Forrás: Kovács Tibor

Móring József Attila a Somogy 3. számú választókerület országgyűlési képviselője az átadón hangsúlyozta, a balatoni fejlesztéseknek köszönhetően egész évben érdemes ellátogatni a tóhoz és kirándulni a környéken. Homolya Róbert a MÁV Zrt  elnök-vezérigazgatója elmondta, a MÁV két kisvasutat üzemeltet az országban, ebből az egyik a fenyvesi. A vasútvonal egész évben üzemel, amellyel könnyedén el lehet jutni a csisztai fürdőbe. Hozzátette, tavaly nyáron havonta több mint 24 ezren vették igénybe a vonalon közlekedő járatokat. Az ünnepségen Biró Norbert a Somogy megyei közgyűlés elnöke és Kara Lajos Buzsák-Csisztapuszta polgármestere is köszönetet mondott a fejlesztésekért. 

Megújított és vadonatúj épületek

Az imremajori megállónál egy új szilárd falazatú esőbeálló épült, melyben kerékpártároló és egy későbbiekben WC helyiséggé alakítható rész is helyet kapott. A megálló mellett mozgáskorlátozottak számára használható parkolót is kialakítottak, a peronvilágításhoz napelemes világítótesteket telepítettek.

Csisztafürdő állomáson egy teljesen új épületet emeltek úgy, hogy szervesen kapcsolódjon a kerékpáros túraútvonalakhoz, illetve összeköttetést jelentsen a vasútállomással és a Berek Látogatóközponttal. A kerékpáros turizmushoz kapcsolódva az épületben helyet kaptak zuhanyzók, valamint egy kávézó is terasszal. Az állomás melletti észak-nyugati irányban található terület kimondottan alkalmas a Berek madarainak megfigyelésére, ezért egy kisebb kilátótornyot is építettek.

A Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút turisztikai jelentőségű Imremajor és Csisztafürdő közötti mintegy 8 kilométeres pályaszakaszán 2002. óta szünetelt a forgalom, majd az újjáépítés után 2021. július 1-jén indult újra a közlekedés. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában