Előrelépés

2022.02.25. 17:05

Valóra válik a 60 éves álom, új út köti össze Somogyvárt Gamással

Hatvan éve dédelgetett álma válik valóra a somogyváriaknak. Eddig Balatonlelle felé csaknem 60 kilométert kellett kerülniük, hogy Gamásra jussanak. Megkezdődött a két település összekötő út felújítása, amely mindkét üteme a tervek szerint decemberre készül el.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Fürst Gábor somogyvári lakosnak 55 kilométer kell kerülnie Balatonlelle felé, ha Gamásra szeretne eljutni. A közeljövőben viszont már Vityapusztán megérkezhet a somogyi településre. – A lakosok nevében mondhatom, hogy óriási segítség ennek az útnak a megépítése, amely révén kevesebb mint tíz kilométert megtéve a 67-es utat is elérjük – mondta el a Kossuth Lajos utcai lakos.

Hatvan éves vágya vált valóra a somogyváriaknak. 1,4 milliárd forintos belügyminisztériumi segítséggel most össze tudják kötni Vityapusztát és Gamást. – Csütörtökön átadtuk a munkaterületet, jelenleg az út melletti bozótos és az árkok tisztítása zajlik – mondta el Gyurákovics László, polgármester.  – Vityapuszta településrész egy szegregátum, ahol kétszázan élnek és szinte kivétel dolgoznak és a munkába jutásuk könnyebbé válhat, ha előbb elérhetnék a 67-es utat – emelte ki a polgármester. 

Hozzátette: az elő ütemben öt kilométeres szakaszon padkaépítés, a vízelvezetés rendezése és az útszakasz aszfaltozása fog zajlani, majd a második ütemben az erdei földes út kap aszfaltréteget. – Nem volt átjárhatóság a két térség között, most számunkra megnyílik az út marcali és térsége felé –  mondta el Tóth Péter, Gamás polgármestere. Hozzátette: korábban az önkormányzat Lada Nivájával tudott átjutni Somogyvárra, de esőzés után ezzel a gépjárművel sem ért haza a földes úton.  

– Végre a kormány segítségével elkezdődhet az érdemi munka és év végégi az öt kilométer felújítás és a 3 kilométer új út kialakítása lehetővé teszi, hogy ne kelljen kerülniük se a somogyvárinak, se a gamásiaknak – mondta el Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: az útépítés révén a somogyvári Szent László-emlékhely, a csisztapusztai fürdő és a somogyvámosi Krisna-völgy is elérhető lenne a 67-es útról a turisták számára.  A tervek szerint idén december végéig mindkét ütem el fog készülni és negyed óra elég lesz arra, hogy Somogyvárról Gamásra utazzunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában