Fotók és videó

2022.03.23. 17:27

A régi Berek élővilágát is megismerhetjük az új látogatóközpontban

Függőcinege fészke, mocsári teknős páncélja, sakálkoponya és egyéb látványosságok kaptak helyet a Fonyód és Ordacsehi határában nyílt Berek Látogatóközpont kiállítótermében. A szerdán átadott létesítmény falain a Nagyberek múltja, és jelene látható, a jövőt pedig az új látogatóközpont is befolyásolja majd.

Turbéki Bernadett

Fotó: Nemeth_Levente

2016 december elsejére a pályázat elkészült, a támogatási szerződést is aláírták, ám hamar kiderült, hogy a legolcsóbb kivitelezési ajánlat is száz millió forinttal többet kívánt, mint a rendelkezésre álló csaknem háromszáz milliós keretösszeg – hangzott el a megnyitón.

 

– Átmenetileg lemondtunk egy pallósávos tanösvényről, és más létesítményekről, hogy ez a projekt teljesüljön. A legnagyobb megdöbbenést az okozta, amikor az építkezés kezdetén a markológép kifordította a nyolcvanas évek hulladékát, amit el kellett távolítanunk az egykori szemétlerakó területről, ez plusz költséget jelentett – mondta Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a szerdán átadott létesítmény megnyitóján Fonyódon.

 

Csaknem 400 millió forint Európai uniós és hazai forrásból valósult meg a Natura 2000 területet bemutató infrastruktúra fejlesztésként a „Berek Világa Látogatóközpont”, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tizenhetedik létesítménye.

 

 

– Néhány napja, március elsején volt százötven éve, hogy a világ első Nemzeti Parkját, a Yellowstone-t létre hozták. Magyarországon további száz évet kellett várni, míg megalakult az első – mondta Rácz András, környezetügyért felelős államtitkár, aki egy gyors számvetést is megosztott az érdeklődőkkel. Kiemelte: Míg 2010-ben csupán 4,5 milliárd forint jutott az állami természetvédelemre, addig napjainkra 20 milliárd forintból gazdálkodhatnak a természetvédelemben. Az elmúlt tizenkét év alatt a nemzeti parkok munkatársainak létszáma is megduplázódott, jelenleg csaknem 1400 fő dolgozik azon, hogy az élőhelyeken a védett fajok állományát megóvják. Az elmúlt évek során a társadalmi igények is megváltoztak, a Balatonhoz érkezőknek már nem elegendő a strandolás, tartalmas szórakozásra vágynak – hangzott el a létesítmény átadóján.

 

 

– A legjobb helyen épült a látogatóközpont, alig pár száz méterre attól a gyermektábortól, ahol évente több tízezer fiatal fordul meg – mondta Hidvégi József, Fonyód polgármestere a létesítmény bejáratánál.

 

A 245 négyzetméter alapterületű épület 50 fő befogadására alkalmas, a kiállítótér mellett tárgyalóterem, őrszolgálati iroda is helyet kapott a környezetébe illeszkedő házban, ahová a kerékpáros, a fotós turistákat éppúgy várják, mint a családokat és a gyermekcsoportokat.

 

Időutazásra csábít a kiállítás

 

A 85 négyzetméteres kiállítóterem falain helyet kapott régi fotók a Berek történelmét mutatják meg a XXI. századi látogatóknak.

– Ha tennénk egy időutazást, és az 1860-as években állnánk ugyanitt, teljesen más környezetben találnánk magunkat, mint most. Akkor a Balaton szabadon áradt ki, szinte egyben volt a Nagyberekkel – utalt az ember okozta változásokra Szári Zsolt, a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos, aki az Európa élővizeiből eltűnt lápi pócra is felhívta a figyelmet, amely már csak hazánkban fellelhető, egyik otthona a Nagyberek. Elárulta: fonyódiként ő maga is járt horgászni a Berekbe, ahogy Takáts Gyula, somogyi költő is szívesen tette. Emlékének egy külön vitrint szenteltek a látogatóközpontban. Egyebek mellett olyan könyvei kaptak benne helyet, mint a Vitorlás a berekben, Egy flóbertpuska története, vagy a Somogyi pásztorvilág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában