Balaton átúszás

2022.03.20. 20:00

Az öt fokos Balatonban tempóztak a téli úszók

Egy év kihagyás és több idei halasztás után vasárnap végre megtarthatták a 2. Téli Balaton-átúszást Tihany- és Szántód-rév között. Az 1250 méteres távot a csapatok és az egyetlen egyéni úszó 5,6 fokos vízben teljesítette.

Kolumbán Tünde

Fotó: Nemeth_Levente

– Jól éreztem magam, jövőre várlak titeket, ússzátok át velem a Balatont, képesek vagytok rá! – ezekkel az ösztönző szavakkal ért partot Szántód-révben a 2. Téli Balaton-átúszás egyetlen egyéni indulója vasárnap délelőtt. Önmagában már az csoda volt, hogy Czettele Győző beszélni tudott, miután március 20-án 44 és fél percet tempózott az 5,6 fokos Balatonban, olyan időben, amikor még a parton sétáló kutyákat is bundás kabátka melegítette. 


Két évvel ezelőtt tartották az első téli Balaton átúszást, ami nem verseny, ellenben embert próbáló feladat. A két révállomás között haladva dacolt a hideggel az a 14 úszó, akik vállalkoztak a kívülálló számára egyenesen őrültségnek ható feladatra. A Balaton téli átúszásának úttörőjeként ismert Zimányi András ezúttal szervezőként biztosította a rendezvényt, és a mentőhajóban kísérte, lelkesítette az elszánt úszókat, akiknek nem csak a hideg víz és az enyhe szél keltette hullámok miatt volt szükségük az extra odafigyelésre. Mivel hajózási útvonalon zajlott a megmérettetés, így arra különösen ügyelni kellett, hogy az úszókat az áramlás még véletlenül se sodorja a folyamatosan közlekedő komp elé. 

 


Zimányi András a sportesemény megnyitóján úgy fogalmazott, hogy bár Czettele Győző megmentette a rendezvény becsületét azzal, hogy egyéniben egyedüliként vállalta a távot, ám azt is hozzátette, hogy ennek ellenére a négy váltócsapat hőstette sem kisebb. – Nem feltétlenül arról kell csak, hogy szóljon a téli úszás, hogy 1000-1200 métereket úszunk. Ez a sport már 2-300 méteren is nagyon hasznos illetve egészséges dolog és a váltók pont ezt a lehetőséget testesítik meg – emelte ki a szervező.


A hangsúly valamennyi megkérdezett úszó esetében az egészséges életmódra valamint a hidegterápia jótékony hatásaira terelődött mindamellett, hogy a téli úszás az egyéni határok feszegetését is jelképezi. Farkas Orsolya, aki páros váltóban teljesítette a távot, pár éve egy sporttáborban találkozott a téli úszással, és mint mondta, ezután kezdett érdeklődni a hidegterápia jótékony hatásai iránt. – Az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen –  magyarázta a fiatal nő. – Nem voltam beteg évek óta, szerintem mentálisan is erősít, a tűröképesség és az antioxidáns termelés magasabb a hidegterápiának köszönhetően. 


Az eseményen az egyetlen nyíltvízi paraúszó, Patkás Tamás is jelen volt, aki saját bevallása szerint a hideg vízben csak pancsol és bár nem volt részese a vasárnapi kihívásnak, ez nem befolyásolja eddigi eredményeit. Bár a lábait elvesztette a sportember, összesítésben 4,5 millió métert tett már meg többek között a klasszikus Balaton-átúszás egyik rendszeres indulójaként.

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában