Magyar tenger

2022.03.08. 14:00

Borókaág helyett műfészekben kelnek nászra a balatoni süllők

Kétezer-ötszáz süllőfészket helyeznek el ezekben a napokban a Balatonban, s májusig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ívóhelyéül szolgálnak.

Góz Lilla

Egymás után dobálták le hétfőn egy hajóról a műfészkeket Balatonvilágos, Tihany, Balatonberény, Fonyód partszakaszának előterében. – Négyszög alakú területeket jelölünk ki, amelynek sarokpontjain nagy sárga bójákat helyezünk el. Ezeken belül horgászni, ezeken áthajózni tilos – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. 

Hozzátette: tavaly teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat. Kiemelte: a boróka egyes élőhelyei védettek, csak kevés olyan legelő besorolású területen található a növény, ahol gyéríteni lehetett az állományát, emiatt döntöttek úgy, hogy lecserélik ezeket a fészkeket. 

– Egy pályázat keretében négy éven át vizsgáltuk, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészek lenne a legideálisabb a halak számára, a kutatás keretében kihelyezett mesterséges fészkek beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, a legjobban működő prototípust legyártattuk, és a tavalyi évtől kezdve évről évre ezt helyezzük ki a tradicionális ívóhelyekre – mondta el Nagy Gábor. Hozzátette: a műfészkeket nemcsak a süllő, de a balin, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül. Az új műfészkeket a süllőikrák kikelése után, de még a május eleji csónakos horgászszezon kezdete előtt tervezik felszedni. 

Fotó: BHNp. Zrt./Nagy Gábor

– Társaságunk idén engedélyt kapott száz fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni – mondta a horgászati ágazatvezető.

 

Lassan nőnek csak a tóban

 

A kivett fészkeket kizárólag saját halastavaikba helyezik ki. A bennük nevelkedő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba. – A tóban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el, ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik duplájára is nőhetnek – jegyezte meg Nagy Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában