Fotók

2022.03.24. 17:10

Csillagponttal törnek ki a szegregációból Kőkúton

Az Arany János utca, a Rákóczi utca és a Hősök tere adta kőkúti településrészen élő felnőttek több mint 80 százaléka csupán nyolc osztályt végzett a KSH adatai alapján. A szegregáció ellen csak egy komplex programmal tudták felvenni a küzdelmet, ennek keretében félmilliárd forint uniós támogatás érkezett a településre.

Kovács Gábor

A felzárkóztatáshoz a pályázati támogatásból építettek egy csillagpont nevű szociális épületet, valamint egy közösségi szolgáltatóházat, és hét szociális bérlakást. A csillagponton szociális munkások várják a rászorulókat, bármilyen munkával és életvitellel kapcsolatos kéréssel fordulhatnak hozzájuk, még tisztálkodási és mosási lehetőséget is nyújtanak az épületben. A szolgáltatóház közösségi programok, képzések, egészségügyi szűrések helyszíne lesz. A faluban élők majdnem 90 százaléka roma származású.  

 

– A lakhatási igények felmérése után 32 helybelit, köztük 16 gyermeket vontuk be a bérlakás programba – mondta Barka Tamás jegyző, aki a projekt vezetője. – De csak azután kezdődik a java, hogy a családok beköltöztek, mert akkor indulnak a foglalkoztatási képzések. 

 

 

 

– Segítő kezet kell nyújtani, hogy az évtizedes, akár évszázados hátránnyal indulók közül azok, akik szorgalommal és kitartással rendelkeznek, kitörhessenek a nehéz élethelyzetükből –mondta Szakonyi Gábor műszaki vezető, akik felidézte a megnyitón, hogy a felújításra szánt ingatlanok kiválasztása sem ment könnyen. 

 

– Iránymutatást adtunk az itt élőknek – mondta Boros Anikó, Kőkút polgármestere. – Erőt és lendületet tudtunk kapni a támogatásból. Egyre kevesebb a munkanélküli nálunk, jó a buszközlekedés, sokan el tudnak menni dolgozni. Tizenhat közfoglalkoztatottunk fóliasátorban zöldséget termeszt és a mangalica farmunkon dolgozik. Tavaly Magyarország legszebb önkormányzati konyhakertje lett a miénk.      

 

A szegregációt felszámoló hasonló programokban 95 magyar önkormányzat vesz részt, és ez összesen 35 milliárd forint forrást jelent nekik. Somogyba jutott a teljes összeg majdnem 10 százaléka, vagyis 3,2 milliárd forint. Jelenleg 8 somogyi önkormányzattal működnek együtt ilyen ügyben, mondta a megnyitón Pájer László, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) általános főigazgató-helyettese. A tett adja a közösség lényegét, hívta fel erre a figyelmet avatóbeszédeben Szászfalvi László országgyűlési képviselő, aki szerint a támogatásoknak köszönhetően már nem hátrányos helyzetű térség Dél-Somogy. A Magyar Falu Programban még 55 millió forint támogatás érkezett Kőkútra 6 sikeres pályázat révén. A megnyitón részt vett Bogdán Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. A kőkúti program 2023-ban fejeződik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában