Ukrán háború

2022.03.28. 09:00

Fotót küldtek utánuk a lerombolt harkovi házukról

A lebombázott Harkovból menekült Vlad családja, akik Törekiben találtak menedéket. Egy autista gyermekkel érkeztek a Balatonhoz, de nem akarnak a veszteségeiken rágódni.

Koszorus Rita

Fotó: NemA

Kedden reggel kezdtek dolgozni a Harkovból menekült család felnőtt tagjai egy töreki családnál. A házaspár segítséget keresett a ház körüli munkákhoz, s erre jelentkeztek az ukrajnai menekültek. 
– Mi meghirdettük az állást, amihez teljes ellátást is adunk, és szerencsére egymásra találtunk – mondta lapunknak Zolnai Edit Csilla. – Adományokkal is segítjük a menekülteket – tette hozzá Csilla párja, aki a békeidőben ácsként és tetőfedőként dolgozó Vladislavval neki is látott a szalonnasütő alapjának beszintezéséhez. Közben meghozták a sódert, így hamarosan kezdődhet a betonozás is, amiben szintén tud segíteni Vlad. A család női tagjai eközben az udvaron az elszáradt aljnövényzettől tisztították meg a kertet. A nyelvi nehézségek ellenére, Csilla és ukrán segítségei jól megértették egymást. – Amikor az oroszok elkezdték lőni Harkovot, akkor indultunk el – mesélte Karina, aki operatív vezetőként dolgozott egy helyi cégnél. A fiatal nő ottjártunkkor éppen talicskával tolta az udvar végébe a lemetszett gallyakat, összegereblyézett leveleket. 

– Egyik hétvégén elvittem őket a Balatonhoz, akkor kapták a képet a házuk romjairól. Megmutatták nekem is az egykori otthonukat, borzasztó volt a látvány – mondta Czinkóczky Csaba, a befogadó Dharma Ló- és Állatmenhely tulajdonosa. 
Számomra természetes volt, hogy segítek a háború elől menekülőknek. Felvettem a kapcsolatot a Migration Aiddel, ők irányították a családot hozzám. – El sem tudjuk képzelni, milyen az, ha az embernek mindenét, az egész életét hátrahagyva menekülnie kell a saját hazájából, otthonából. Látjuk, hogy milyen rossz dolgok történnek a világban, ezért fontos belülről építkezni, és szerintem ez az is, hogy most segítünk az ukrán menekülteknek valahogy – fogalmazott Czinkóczky Csaba. 
 

 

Nem szeretnének tétlenkedni

Czinkóczky Csaba igyekszik abban is segíteni a menekülteknek, hogy állást találjanak. – Minden reggelünk úgy indul, hogy megkérdezik, mit tudnának dolgozni, miben segítsenek – mondta. Ezért elkezdte összeírni, hogy milyen végzettségekkel rendelkeznek vendégei. Van közöttük állatorvos, ács-asztalos, de gyógyszerész is. A menekültek foglalkoztatására az állam is biztosít támogatást, amelyet a munkáltatók vehetnek igénybe. Egy foglalkoztatott után maximum 60 ezer forint igényelhető, amely kiskorú gyermekenként további 12 ezer forinttal bővíthető. 

Fotók: Németh András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában