Ukrán háború

2022.03.24. 11:30

Háborúból a békés medencébe

Huszonhárom ukrán korosztályos válogatottat menekítettek ki a háború sújtotta országból a Magyar Úszó Szövetség és a kormány segítségével. Tíz fiatal két edzővel Kaposváron él és készül a versenyekre.

Molnár Gábor

Amikor kiértünk a Csik Ferenc Versenyuszodába, éppen akkor lett vége az ukrán fiatalok edzésének, akik két edzővel, Bula Liliával, Radtkevich Luddal Kaposváron készülnek az előttük álló feladatokra. A 10, 9 és 17 év közötti sportoló és két mesterük a háború borzalmai elől menekültek hazánkba, s a Magyar Úszó Szövetség segítségével kerültek a somogyi megyeszékhelyre. A beszélgetésünk során nem győzték megköszönni azt a temérdek segítséget, törődést, melyet Magyarország és a magyarok nyújtanak nekik. Hálával a hangjukban szóltak a körülményekről, az itteni lehetőségeikről, ahogy arról is, mennyire sokat jelent nekik, hogy bár hazájukat háború dúlja, itt nyugodtan élhetnek. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


Bula Lilia és Radtkevich Lud edzi a csapatot, mindketten a Krivoj-Rog-i nemzeti sportiskolában dolgoztak, ahová egész Ukrajnából érkeztek fiatalok. 
– Már Krivoj-Rognál is ott van a háború, egyre beljebb haladnak az oroszok – mondta Bula Lilia. – Szinte állandóan szól a légvédelmi sziréna, s akkor mindenki lemegy a pincébe. Először el sem akartuk hinni, mi történt, aztán szembe jött velünk a rideg valóság. Folyamatosan érkeztek a telefonhívások, hogy nagy baj van. A szüleim még kint vannak, édesapám már nagyon öreg, s nem akart menekülni, azt mondta, lesz, ami lesz. 


Az ukrán csapat a szövetség hathatós segítségével került Kaposvárra. 
– Az olimpiai bajnok Szerhij Feszenko vette fel a kapcsolatot a magyar szövetséggel – tette hozzá Bula Lilia. – Az utunk nehéz, de zökkenőmentes volt, hiszen egy négyes vasúti kabinban tizenegyen zsúfolódtunk össze. A magyar határon segítőkészen fogadtak minket, kaptunk enni, inni, a gyerekeket is ellátták mindennel, amire szükségük volt. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


– A fiatalok szinte úgy érzik magukat Kaposváron, mintha otthon lennének – vette át a szót Radtkevich Lud. – De nem is engedjük meg nekik, hogy ez másként legyen, folyamatosan foglalkoztatjuk őket, sokat edzünk, s programokat szervezünk nekik. Amikor otthonról hívják őket, akkor – érthetően – elszomorodnak, hiszen hiányzik nekik a családjuk és arra is gondolnak, milyen állapotok várják majd őket, ha haza tudnak utazni... 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


Mindketten hangsúlyozták, óriási hálával tartoznak az országnak és a magyaroknak. Rengeteg dolgot kaptak, melyek az úszáshoz és a mindennapi élethez kellenek, folyamatosan kérdezik tőlük, mire van szükségünk. Ha éppen fogorvosra, azt is elintézik. 


– Nagyon jól érezzük magunkat Kaposváron, köszönjük szépen a város vezetőinek, a Csik Ferenc Versenyuszoda munkatársainak, hogy itt lehetünk, itt élhetünk és edzhetünk – fogalmazott Radtkevich Lud. – Külön köszönet jár a MÚSZ vezetőségének, hogy mindenben segítettek és még most is segítenek nekünk. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


– Egyik pillanatról a másikra teljesen megváltozott az életünk, edzettünk, iskolába jártunk, aztán ennek a háború véget vetett – emelte ki a 16 éves Álina Tkachenko. – Az otthoniakkal napi szinten tartjuk a kapcsolatot, nálunk még – a körülményekhez képest – nem olyan rossz a helyzet. 


– Ahogy szerencsére Poltavában sem, ahonnan én jövök – vetette közbe a szintén 16 esztendős Maria Diachenko. – Nehéz feldolgozni a történteket, de muszáj továbblépni, keményen edzeni. Hiszen már az is nagy szó, hogy nem kell a pincébe menekülni, amikor megszólal a sziréna. 


Mindkét sportoló, ahogyan a társaik is, otthon érzik magunkat Kaposváron, elmondásuk szerint nagyon jó szobát kaptak egy panzióban és mindenük megvan, amire szükségük van. – A város kicsi, de nagyon szép és barátságos, az uszoda pedig kiváló, a munka viszont kemény. Amire szükség is van, hiszen a szlovéniai versenyen nyerni akarunk, és méltóan képviselni a hazánkat, Ukrajnát – emelte ki a két ifjú hölgy. 

Forrás: Lang Robert Kaposvar


Szombaton versenyt rendez a Kaposvári 1. MCM-Diamant Adorján SE, melyen két ukrán tehetség is rajhoz áll. Ám vár rájuk egy másik feladat is: Szlovéniában április 9–10-én lesz egy nemzetközi megmérettetés, ahol elindul a csapat. 


Végezetül egy kéréssel fordult hozzánk a két edző, érkezik hamarosan egy testvérpár, egy kisfiú és egy idősebb lány, akiknek szállásra lenne szükségük. Aki segíteni tud, kérjük, forduljon a szerkesztőségünkhöz. 


A cikk elkészítésében az évek óta Dombóváron élő ukrán Marina Goncharova segédkezett, aki március másodika óta semmit sem tud Marupolban maradt szeretteiről... 
 


Fotó: Lang R.

Címkék#ukrajna
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában