Emlékezés

2022.03.10. 17:30

Hadisírok előtt emlékeztek a '48-as hősökre

Négy sírt tisztítottak meg a katonák és a kadétok az elmúlt napokban Kaposváron és Jutában.

Marosi Gábor, [email protected]

Az 1848-49-es hadisíroknál a forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékezve csütörtökön délután gyertyát is gyújtottak a kaposvári Keleti temetőben. Tamási Ádám főhadnagy, megyei hadisírgondozó szaktiszt érdeklődésünkre elmondta, a diákok az iskolai közösségi szolgálat keretében segítettek rendbe tenni a sírokat. Az emlékhelyeket lecsiszolták, lemosták, majd speciális sírkőtisztító-szerrel is lesúrolták, a megkopott szalagokat újakra cserélték. Voltak olyan emlékhelyek is, melyeket már bokrok takartak be, ezért azokat attól is meg kell tisztítani.

– A parancsnokságunk indította meg a hadisírgondozó hetet, amelyből hagyományt szeretnénk teremteni – mondta Tamási Ádám. – Ez volt az első tavaszi hadisír gondozó alkalmunk. A következőt május végén tartjuk majd, akkor a hősök napjára szépülnek meg emlékhelyek nagy valószínűséggel a Hősök temetőjében. Zárásként a halottak napja környékén szeretnénk kimenni a temetőbe, hogy újabb sírokat tisztíthassunk meg – tette hozzá a megyei hadisírgondozó szaktiszt.

 

Jutában Nagy István emlékhelye, a kaposvári Nyugati temetőben Dobosy Sándor honvéd őrmester, a Keleti temetőben pedig Csenteri István 48-as honvéd és Gáspár Menyhért főhadnagy sírja előtt tisztelegtek a katonák és a kadétok. A megemlékezésen Tamási Ádám főhadnagy rendhagyó történelem órát is tartott a diákoknak. A tanulók részletesen megismerték a 48-as hősök életútját. Tamási Ádám hangsúlyozta, a múltat tisztelni kell, mert az a honvédség, aki nem ezt teszi, annak jövője sincsen.

 

A Keleti temető őrzi emléküket

 

Csenteri István 1828-ban született Kaposváron. A Csenteri család bérkocsi-fuvarozó volt, a szabadságharc idején bizalmas jellegű feladatokat látott el és „kényes” szállítmányokat fuvarozott Noszlopy Gáspár parancsnok csapatának. Csenteri István 1904-ben hunyt el. Gáspár Menyhért főhadnagy 1818-ban született Kaposváron. A szabadságharc bukása után honvéddé fokozták le és Itáliába vezényelték. Gáspár Menyhért 1913-ban hunyt el a megyeszékhelyen. A család leszármazottai ma is élnek Kaposváron.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában